Kütahya’da, termik santral sahasındaki Seyitömer höyüğünde 4 bin 400 yıl öncesine ait yeşim taşından yapılmış bir silindir mühür bulundu.
Fotoğraf: AA
Seyitömer höyüğünde 35 yıl önce başlatılan kazılarda milattan önce 3000-2000’e tarihlenen buluntular keşfedildi.
2024 kazıları sırasında Erken Tunç Çağı II dönemine tarihlenen tabakada 4 bin 400 yıllık silindir mühür bulduklarını söyleyen arkeolog Sevgi Gürdal, “Silindir mühürler Mezopotamya’da ilk olarak 4’üncü binin ortalarında çıkıyor. Daha sonra ticari yollarla hem Anadolu’ya hem de dünyanın farklı bölgelerine yayılıyor” dedi.
Aynı döneme ait şimdiye kadar Batı Anadolu’da sadece geçen yaz Çanakkale’deki Troya Antik Kenti’nde biri pişmiş topraktan, diğeri mavi feldispat taşından yapılmış iki silindir mühür bulunmuştu.
Seyitömer’de bulunan mührün Troya’dakilerden yaklaşık 600 yıl önce yapıldığını belirten Gürdal, “Bu, İç Batı Anadolu’daki en eski silindir mühür” dedi.
Mührün ham maddesine ilişkinse Gürdal şu bilgiyi verdi:
“Yeşim taşından yapıldığını belirledik. Yeşim, Türkiye’de nadir bulunan bir taş. Bazı medeniyetlerde kutsal kabul edilen bir taş. Buraya en yakın Bursa ile Kütahya arasındaki Harmancık bölgesinde var ancak bu coğrafyada yeşim taşı mor renkli, bulduğumuz mühürse yeşil renkli.
Uzmanlarla yaptığımız görüşmelerde nadir de olsa yeşim taşının yeşil örneklerinin Harmancık bölgesinde olduğunu söylediler. Uluslararası farklı kültürlerden etkilenerek yapıldığını, bölgedeki bir taş çeşidiyle üretildiğini göstermesi bakımından son derece önemli bir buluntu.”
Seyitömer höyüğünün geçmişi
Geçmişi milattan önce 3000’li yıllara uzanan Seyitömer höyüğü, il merkezine 26 kilometre uzaklıkta ve Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim AŞ’nin çalışma alanında bulunuyor.
Höyüğün altında 12 milyon tonluk linyit olduğu için 1989’da Eskişehir Müzesi Müdürlüğü bölgede kurtarma kazısına başladı.
Höyük, 1990 ile 1995 arasında Afyonkarahisar Müzesi tarafından kazıldı. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörlüğü arasında imzalanan protokol doğrultusunda kazılar, 2006’da DPÜ arkeoloji bölümüne devredildi.
Öğretim elemanları, öğrenciler ve işçilerden oluşan kazı heyeti, çalışmalarını 2014’e kadar sürdürdü. Höyükten çıkarılan 17 binden fazla eser, sergilenmek üzere müze müdürlüğüne teslim edildi.
Kurtarma kazısı, 2019’dan beri Kütahya Müzesi Müdürlüğü’nce yürütülüyor.