‘Başkanlık sistemi’ni de içeren anayasa değişikliği teklifinin altıncı ve yedinci maddesi de Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.
Teklifteki cumhurbaşkanı seçilmek için ‘doğuştan Türk vatandaşı olmalı’ maddesi, ‘Türk vatandaşları arasından’ diye değiştirildi, ‘cumhurbaşkanının kamu kurumlarıyla ilgili kararname yetkisi’ maddesi çıkarıldı.

Fotoğraf: Reuters
İki gündür devam eden görüşmelerde, teklifin ilk dört maddesi kabul edilmişti. ‘Yedek milletvekilliği’ni içeren beşinci madde ise tekliften çıkarılmıştı.
Çıkarılan beşinci maddedeki düzenleme, her partinin bir ilin çıkardığı milletvekili sayısının beşte biri oranında yedek milletvekili belirlemesini öngörüyordu.
Altıncı madde
Kabul edilen altıncı madde şöyle: “TBMM’nin görev ve yetkileri; kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek.”
Yedinci madde
Meclis iç tüzüğünün detaylarını kapsayan yedinci maddede ise şu ifadeler yer alıyor: “TBMM, belli bir konuda Meclis araştırması ve genel görüşme yapabilir; milletvekilleri yazılı soru sorabilir. Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinilmek için yapılan incelemeden ibarettir. Genel görüşme, toplumu ilgilendiren belli bir konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülmesidir. Genel görüşme ve Meclis araştırmasına yürütme adına herhangi bir temsilci katılamaz. Yazılı soru; yazılı olarak gen geç on beş gün içerisinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. Meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma usülleri Meclis iç tüzüğüyle düzenlenir.”
‘Türk vatandaşı’ maddesi değişti
Teklifte cumhurbaşkanı seçilme şartları içerisinde bulunan ‘doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından’ hükmü, ‘Türk vatandaşları arasından’ diye değiştirildi.
15. maddede öngörülen ‘cumhurbaşkanının kamu kurumlarıyla ilgili kararname yetkisi’ maddesi çıkarıldı.
Böylelikle, 21 maddelik teklif 19 maddeye düştü.
Teklifte 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısının 13’e çıkarıldığı, adalet bakanı ve müsteşarı da HSYK’nın doğal üyesi sayılacak.
Referandum en geç nisanda
21 maddelik teklifte, cumhurbaşkanının yürütmenin başı olacağı ve başbakanlığın kalkacağına dair maddeler de yer alıyor.
Şentop, olası bir referandum tarihi olarak ise mart ayının sonunu ya da nisan ayının başını göstermişti.