Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, kendilerinin bile girmekte zorlandığı kiliseye hırsızların ‘dadandığını’ söyledi.

Kilise, çatışmalı ortamda zarar gördü. (Fotoğraflar: DHA)
Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Fethipaşa mahallesinde bulunan kilise 2015’in kasım ayında başlayan operasyonlarla birlikte kapatılmıştı. Kapatıldıktan bu yana kiliseye ve çevresine giriş yasak. Çatışmalı dönemde de kilise büyük hasar görmüştü.
Vakıf başkanı Ergün Ayık, yapının Ermeni cemaatinin Ortadoğu’daki en büyük kilisesi olduğunu ancak hırsızların tehdit ettiğini ifade etti.
Kendilerinin dahi rahatlıkla giremediği kilisede her gün eşyalarının çalındığını anlatan Ayık, kilisenin bulunduğu alanın halen yasaklı bölge olması nedeniyle son durumu görmek için en az 10 yerden izin almak zorunda kaldıklarını vurguladı.
Ayık şöyle devam etti: “Biz oraya gitmek için birçok yere başvurup izin alırken hırsızlar cirit atıyor. Operasyonlar bittikten ve kilise ağır hasar gördükten sonra su tulumbası ve elektrik panosu dahil kiliseden birçok malzeme çalındı. Yetkililerin önlem almasını istiyoruz. Çatışmalarda hasar gören kilisenin onarımı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Şu anda onarım ihalesi için yetkililerle temas halendeyiz ve bir an evvel ihalenin yapılması gerekir. Kilisemizin Ermeni cemaati için önemli bir yeri var. Biz kilisemizin bir an evvel onarılarak yeniden ibadete açılması için girişimlerimizi sürdürüyoruz.”
Vakıf başkanı, 5 milyon lira harcayarak harabe haldeki kiliseyi onarıp 2011’de yeniden ibadete açtıkları bilgisini verdi.
Ermeni kilisesinin ‘çileli kaderi’
İnşası 1376’ya tarihlenen Surp Gragos Ermeni Kilisesi, 1915’e kadar Ermenilerce kullanıldı.
Birinci Dünya Savaşı’nda karargah, daha sonra da Sümerbank’ın pamuk deposu yapılan kilise, 1980 yılında Ermeniler’in Batı illeri ve Avrupa ülkelerine çeşitli nedenlerle göç etmesi sonucu terk edildi.
Geçen zamanda kilisede hırsızlıklar yaşandı, çökmeler meydana geldi. Kilise yeniden 2011’de ibadete açıldı.