Kanun hükmünde kararnameyle (KHK) rektörlük seçimlerinin kaldırılmasının ardından, 19 üniversitede rektör olabilmek için Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) 358 aday başvurdu.
YÖK’ün internet sitesinden yapılan açıklamada, YÖK üyelerinin rektör ataması yapılacak üniversiteleri gruplar halinde ziyaret ettiği ve öğretim üyeleri, araştırma görevlileri, idari personel ve öğrencilerle görüş alışverişinde bulunduğu belirtilirken, vali, sanayi ve ticaret odası başkanları ve kalkınma ajansı temsilcileriyle de görüşüldüğü belirtildi.
Açıklamada, “Rektör ataması yapılacak üniversitelerin tüm bileşenlerinden alınan görüşleri içeren bu rapor neticesinde üniversitenin ihtiyaçlarına uygun bir rektör profili ortaya çıkarılmıştır. Bu profile göre başvuru yapan adaylar arasından bir seçim yapılacaktır. Süreç sağlıklı bir şekilde yürütülmektedir” dendi.
En çok başvuru İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne
Buna göre 19 üniversite için 358 rektör adayı başvuru yaparken, en çok başvurunun gerçekleştirildiği okul, 43 kişiyle İzmir Demokrasi Üniversitesi olurken, onu 40 kişiyle Yalova Üniversitesi, 30 kişiyle de Çankırı Karatekin Üniversitesi takip etti.
Diğer üniversitelerdeki aday dağılımları ise şöyle: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi için 12, Ardahan Üniversitesi için 13, Artvin Çoruh Üniversitesi için 15, Bartın Üniversitesi için 18, Batman Üniversitesi için 10, Bitlis Eren Üniversitesi için dokuz, Gümüşhane Üniversitesi için 15, Hakkari Üniversitesi için sekiz, Iğdır Üniversitesi için 22, İzmir Bakırçay Üniversitesi için 28, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi için 19, Kırklareli Üniversitesi için 20, Kilis Üniversitesi için sekiz, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi için 26, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi için 18, Siirt Üniversitesi için dört başvuru gerçekleştirildi.
Rektörlük seçimleri kaldırılmıştı
18 Ekim tarihinde ‘Akademik Yıl’ açılış töreninde konuşan Erdoğan, ‘görünüşte demokratik’ olarak tanımladığı rektörlük seçimlerinin üniversitelerde ‘gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları’ artıran bir işleve büründüğünü savunarak şunları söylemişti: “Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK’ün ve cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum.”
29 Ekim gecesi Resmi Gazete’de yayınlanan 676 sayılı KHK’yla rektörlük seçimleri kaldırılmıştı.
2547 sayılı Kanun’un 13’üncü maddesinde yer alan “Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır” ifadesi değiştirilerek “Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır” denilmişti.
KHK’yla birlikte ayrıca, rektör adaylarının seçimi ve rektör ataması vakıf mütevelli heyeti tarafından yapılan vakıf üniversitelerinde, rektör atamaları, mütevelli heyetinin yetkisinden çıkmıştı.