Almanya hükümeti, Türkiye’nin Almanya’daki camilerde siyasi nüfuz kullanmasının kaygı verici olduğunu açıkladı.
Deutsche Welle’nin haberine göre hükümetin Sol Parti’nin soru önergesine verdiği yanıtta, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) camilerinde Türkiye’nin Suriye’deki askeri harekâtının desteklenmesi için çağrıda bulunmasının endişeyle not alındığı belirtildi.
Bu gibi davranışların anlaşmazlıkların Alman toplumuna taşınmasına veya mevcut gerginliklerin artmasına neden olduğu ifade edilen yanıtta, “Federal hükümet DİTİB camilerindeki imamların Diyanet tarafından dini hizmetleri aşan görevlere dâhil edilmesine karşıdır” dendi.
Yanıtta ‘Alman hükümetinin Suriye’deki durumla ilgili olarak Türk hükümetiyle daimi, açık ve eleştirel görüş alışverişi içinde olduğuna ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler veya Avrupa Birliği tarafından listelenen terörist gruplarla işbirliği yaptığına dair herhangi bir bilgi bulunmadığı” tespiti de yer aldı.
Kamuya açık yanıt verilmeyen sorular
Alman hükümeti ‘devlet çıkarlarını’ ilgilendirdiği gerekçesiyle önergedeki sorulardan bazılarını gizlilik şartıyla yanıtladı. Ayrıntıların açıklanmasının Alman dış istihbarat servisi BND’ye zarar verebileceği belirtildi. Alman siyasi sisteminde ‘özel‘ ve ‘gizli‘ olarak sınıflandırılan yanıtları sadece yetkili meclis üyeleri görebiliyor.
Gizlilik gerektiren sorular arasında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) veya Suriye’nin ulusal ordusunun Türkiye ile birlikte hareket edip etmediği de bulunuyor. “Türkiye’nin El Kaide’ye yakın cihatçı ve terörist gruplarla işbirliği yaptığına dair hangi bilgilere sahip olunduğu” sorusuna da Alman hükümeti tarafından açık yanıt verilmedi.