Okura not:
Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.
Türkiye, yaşlı nüfus artışında Japonya’nın izinden gidiyor. Son beş yılda yaşlı nüfus yüzde 22 arttı, 2050’de her üç kişiden biri 65 yaş üstü olacak. Uzmanlar uyarıyor: Önlem alınmazsa yaşlı bezi, bebek bezinden daha çok satılacak. Yalnızlık, bakım yükü ve sağlık sorunları büyüyecek. Çözüm için ise zaman daralıyor
Japonya’da bez üreticisi bir firma, doğum oranlarındaki rekor düşüş sonrası bebek pazarından çekilerek yetişkin pazarına yöneldiğini duyurmuştu. Bu haberi duyduğumda önce şaşırmıştım. Sonra biraz inceleme yaptığımda zaten Japonya’nın uzun süredir nüfusu gençleştirmek için uğraştığını gördüm. Ancak aldıkları birçok önlem istedikleri sonucu vermiyor.
Japonya şu anda dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 30’u 65 yaş ve üzerinde. Geçen yıl 80 yaşın üzerindekilerin oranı ilk kez yüzde 10’u aştı. Bu da beraberinde yeni sorunları getirdi. Yaşlılar psikolojik olarak iyi değildi. Yalnızlık sorununa çare aranıyor, artan kronik hastalık yükü sağlık sistemini zorluyordu. Demans için devlet politika üretiyor, iş hayatında genç nüfus azalınca, yaşlı istihdamı gündeme geliyordu.