Henüz ayrıntıları belli olmayan yeni sistemde akla takılanlar şöyle:
TEOG yerleştirme puanları hesaplanırken 6, 7 ve 8’inci sınıf notları yani yılsonu başarı puanı yüzde 30 etkiliydi. Okul notu hesaplanırken bu kez 5’inci sınıf notları da dikkate alınacak. Bu durumda okul notunun katkısı yerleş- tirme puanında ne kadar etkili olacak? TEOG yerleştirme puanına yüzde 70 katkı yapıyordu. Aynı zamanda okul yazılılarından biri olarak da karne notuna yansıyordu. Bu sınav da okul notu olacak mı?
TEOG Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Yabancı Dil, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılıyordu. Bu tek sınav hangi dersleri kapsayacak?
TEOG’da öğrenciler sadece 8’inci sınıf müfredatından sorumluydu. Bu sınavda tüm ortaokul müfredatından mı yoksa 8’inci sınıftan mı sorumlular? Bu yıl TEOG’da 3 dersten 2’şer tane olmak üzere iki dönemde toplam 12 açık uçlu sorulacaktı. Bu sınavda tüm sorular mı açık uçlu olacak? Bu soruları hazırlayacak uzman var mı?
Açık uçlu soruları hazırlamak gibi okumak ve puanlamak da ölçme değerlendirme açısından uzmanlık ister. Değerlendirmeyi kim yapacak? 1’inci sınıftan itibaren çoktan seçmeli sınavlara giren öğrenciler yeni sisteme nasıl uyum sağlayacak?
SBS ve OKS’de olduğu gibi tercih yapmak için baraj puanı olacak mı? OKS’deki gibi tercih için TM ve MF puanları mı verilecek? MF puanları fen liseleri, diğeri de Anadolu başta diğer liseleri tercih ederken mi kullanılacak? Ya da barajın altında kalanlar ikamete göre mi yerleştirilecek?
Okullar 8 Haziran’da kapandığına göre sınav mayısta mı olacak? Yerleştirme işlemini tercih alarak MEB mi yapacak? Yoksa öğrenciler ellerinde puanları ile okullara mı gidecek?
Özel okullar, sistemin ayrıntıları ortaya çıktıktan sonra nasıl öğrenci alacaklarına karar verecek.