iOS işletim sisteminde bulunan otomatik tamamlama özelliği kullanılarak yazılan nükleer fizik makalesi, uluslararası bir bilimsel konferansa kabul edildi.

Fotoğraf: Reuters
Guardian’da yer alan habere göre Yeni Zelanda’daki Cantenbury Üniversitesi’nde İnsa Arayüzü Teknolojisi laboratuvarında çalışan Christoph Bartneck’e, otomatik tamamlama özelliğiyle makaleyi yazmasının ardından Uluslararası Atomik ve Nükleer Fizik Konferansı’na davet mektubu gönderildi.
‘Atomik diye başladım, otomatik tamamlamaya bastım’
Konuyla ilgili kişisel blogunda süreci anlatan akademisyen, “Nükleer fizikle ilgili hemen hemen hiç bilgiye sahip olmadığım için, makaleyi yazarken iOS’un otomatik tamamlama özelliğine başvurdum. Cümlelere ‘atomik’ veya ‘nükleer’ diye başlayıp rastgele otomatik tamamlama önerilerine tıkladım” diye yazdı.
Makalenin başlığını da otomatik tamamlama özelliğiyle attığını aktaran Bartneck, internetteki aramasında Vikipedi’deki nükleer fizik grafiğini de kullanmış.
Sahte kimlikle yazmış
Bununla da yetinmeyen akademisyen, makalesini Iris Pear sahte kimliğiyle yazmış ve atomik ve nükleer fizikle ilgili deneyimlerini anlatmış.
Ancak makalenin gönderilmesinden yaklaşık üç saat sonra Bartneck’e gönderilen e-postada uluslararası konferansta sözlü sunum yapılması istenmiş.
‘Paramı çarçur etmek istemiyorum’
Konuyla ilgili açıklama yapan Bartneck, konferansa katılmak için gerekli olan 1099 dolarlık ücreti yatırmayacağını söyledi: “Bu adımı tamamlamayacağım çünkü üniversitem paramı böyle çarçur ettiğim için itiraz edecektir. Bunun pek iyi bir konferans olduğunu düşünmüyorum.”