2014 yılı Nobel Barış Ödülü, insan, çocuk ve kadın hakları üzerine çalışmalarıyla tanınan Pakistanlı Malala Yusufzay ve Hindistanlı Kaylaş Satyarti’ye verildi. Bugün 17 yaşında olan Malala Yusufzay, Taliban’ın saldırısına uğradıktan sonra tüm dünyada tanınır hale gelmişti. 60 yaşındaki Kaylaş Satyarti ise bir çocuk hakları aktivisti.
Eğitim neferi
Malala, Taliban’ın kontrolündeki Svat Vadisi’ndeki kız çocuklarının okula gitmesini yasaklaması ve bölgedeki okulları bombalamasıyla ilgili günlükleryle dünyanın dikkatini bu bölgeye çekmeyi başarmıştı.
Ancak bu nedenle Taliban’ın hedefi haline geldi ve okul servisinde örgüt militanlarının silahlı saldırısına uğradı. Başından vurularak ağır yaralanan Malala’nın Pakistan’da başlanan tedavisine, durumunun ağırlaşmasının ardından İngiltere’de devam edildi ve Malala, Şubat 2013’de taburcu edildi.
Malala, bu saldırının ardından eğitim imkanı olmayan kız çoçuklarının simgesi haline geldi. Öyle ki, küçük kızın doğum günü olan 12 Temmuz 2013 Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünya Malala Günü‘ ilan edildi.
Satyarti, 80 bin çocuk işçiyi özgürleştirdi
60 yaşındaki Kaylaş Satyarti ise bir çocuk hakları aktivisti. 90’lı yıllardan bu yana ‘çocuk işçiler‘ konusu üzerinde çalışan Satyarti, bugüne dek köle olarak olarak çalıştırılan 80 bini aşkın çocuğun özgürlüğüne kavuşmasını sağladı.