Okura not:
Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.
UYAP verilerine göre, bu yılın ilk iki ayında Asliye Ticaret Mahkemelerince verilen konkordato ve iflas kararları 869’a yükseldi.
2024’te iflas ve konkordato toplamı 3.497 idi… Bunun dörtte biri yalnızca iki ayda gerçekleştiğine göre, yıl sonunda 5 binlere ulaşacak gibi…
Nitekim icra ve iflas takiplerindeki artış, sadece borçluların değil, alacaklıların da “belirsizlikle” baş edemediğinin göstergesi… Alacaklı tahsilat yapamadıkça tatsız bir sürece giriyor. Ekonomide buna “domino etkisi” deniyor. Batık olan, batık olmayanı yanına çekiyor.
Küçük esnaftaki tablo da oldukça sıkıntılı. 2024’ün tamamında 120 bin küçük esnaf sicil kaydını sildirerek kepenk indirdi. 2025’in ilk iki ayında da 22 bin esnaf işyerini kapattı.
Geçici bir heves değil, ciddi bir trend bu… Yerel ekonominin canı küçük esnafın “damarı” belli ki tıkandı. Ameliyatı yapacak doktorun ekonomi bilgisi de oldukça sıkıntılı…
Neden kapanıyorlar? Artan maliyetler, düşen talep ve “artık dayanamıyorum” hissi var. Bu sadece bir istatistik değil, bir yaşam tarzının eriyip gitmesi demek.
Erdoğan’ın uygulamaya çalıştığı yanlış ekonomi politikalarının bedelinin yalnızca fakirleşmeyle sınırlı kalacağını mı sandılar acaba? Daha çok şirket batacak, daha çok insan işsiz kalacak. Üstelik iflas edenler, eskisi gibi yazar kasa fırlatamayacak. Susup içine atacak.