Geçtiğimiz yılın aralık ayında, Resmi Gazete’de bir Başbakanlık genelgesi yayınlandı. Buna göre, tüm memur atamalarında Başbakanlığın izni alınacaktı. Bir ‘tek parti hükümetinde’ buna neden gerek görüldüğü o zaman pek tartışılmamıştı.
…Böylece Başbakan, bürokrasiye hâkim olacak, istemediği, birlikte çalışmayı düşünmediği isimlerin uzun süre vekâleten bürokraside kalmasını önleyecekti.
Genelgenin ömrü 2.5 ay sürdü ve üç aylık vekâlet atamalarının süresinin dolmasına 10 gün kala, genelge yürürlükten kaldırıldı. Bu tablo, Başbakan’ın hükümetindeki bakanlara da, bürokrasiye de hâkim olamadığını gösteriyor. Birçok atama Saray’ın onayı ile yapılıyor, Başbakan’ın buna karşı bir söz söyleme hakkı bulunmuyor.
Öyle görünüyor ki kendi hükümetleri içinde bile bir istikrar yakalayabilmiş değiller. Tıpkı bir koalisyon hükümeti gibi çift başlılık söz konusu.