Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Asrın projesi’ olarak nitelediği ve 29 Ekim’e yetiştirilen Marmaray Tüp Geçit sistemi için Güney Kore’den ithal edilen 38 trenin dönüş yapabilecekleri manevra alanı bulunmadığı için atıl durumda Haydarpaşı’nda bekletildiği ileri sürüldü.
Bugün’den Cihan Acar’ın haberine göre 2012 yılında Güney Kore’den beşli ve 10’u vagonlar halinde getirilen 440 trenden beş vagonlu olanlar hizmete girerken, her biri 12 milyon euroya mal olan 10 vagonlu 38 tren, altyapının yetersiz olması sebebiyle hizmete giremedi.
Hava koşullarıyla zarar görüyor
Üstelik boyları 244 metre olan trenlerin kullanımı için ne Ayrılıkçeşme, ne de Kazlıçeşme’deki dönüş alanları yeterli.
Bu vagonların üç yıldır çürümeye terk edildiğini söyleyen Birleşik Taşımacılar Sendikası Genel Sekreteri Hasan Bektaş, “İçinde çok hassas elektronik cihazlar olan bu trenler üç yıldır burada. Kar, yağmur yağıyor ve zarar görüyor sonuç olarak” dedi.
Kullanılmayan 10’lu vagonların önce yaklaşık iki yıl Edirne ve İzmit’te bekletildiğini ardından bir kısmının Haydarpaşa garına getirildiğini kaydeden Bektaş, “Şu anda Marmaray hattında 12 adet 5’li vagon kullanıma alındı. Fakat geriye kalanları bu şekilde bekletiliyor. Trenlerin içindeki bulunan değerli sinyalizasyon ve sistem ekipmanları zamanla zarar görüyor. Düşünün bir sıfır araba evinizin önünde durdukça çürüyor” diye konuştu.
Deneme sürüşlerinde başarısız
Trenlerin iç ekipmanlarının üzerinde hala çalışıldığını ifade eden Bektaş, bir buçuk aydır deneme sürüşlerinin yapıldığını, ancak olumlu sonuç alınamadağını da kaydetti. Marmaray’ın kullanılamayan trenlerinin Güney Kore’den geldiğinden beri hiçbir teste tabi tutulmadığına dikkat çeken Bektaş, tren işletmeciliği yapmayan bir kurumun bu trenleri satın aldığını belirtti.
Bektaş şunları söyledi: “Dolayısıyla bu trenlerin hepsi sistemden geçse bile bazı sistemler yine bu trenlere uymayacak. Bu trenlerin üzerindeki sistemlerin burada takılması gerekiyor. Daha önce de Güney Kore’de denenmediği için önce Türkiye’de deneniyor. Hala birçok eksiklik var.”
‘Trenimiz var ama onu yürütecek yolumuz yok’ diyen Bektaş, Marmaray’da parça parça iş yapıldığını, sistemde birçok eksiklik olduğunu da belirtti. Bektaş, “Marmaray şu anda açıldı çalışıyor ama her gün test yapılıyor. Daha bitmemiş bir sürü sistem eksikliği var. Bir iki yıl daha beklenseydi tam bittikten sonra açılsaydı çok daha iyi olurdu” dedi.