Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara’da dibe çöken müsilajın deniz canlılarının ölümünü artırdığını belirterek “Tedbir almak için neyi veya kimi bekliyoruz?” diye sordu.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde öğretim üyesi Sarı’nın X hesabındaki paylaşımı şöyle:
“16 Mart 2025 tarihinde gece dalışı esnasında bir ay öncesine göre sünger topluluklarında ve pinalarda ölümün arttığını gördük.
Müsilaj, minik deniz karıdan büyük bulut formuna kadar bütün aşamalarda sürekli dibe çöker. Dipte sabit yaşayan pina, midye, sünger, mercan gibi deniz canlılarının üzerini yorgan gibi örter. Bu canlılar deniz suyunu süzerek beslenir ve suyun içindeki çözünmüş oksijeni alır.
Üzerleri müsilaj kapladığında hem beslenemez hem nefes alamazlar. Süre uzadığında önce genç bireyler, sonra zayıflar yavaş yavaş ölür. 2021 yılında yaşanan müsilaj felaketi sonrası Marmara Denizi’nin 0-30 m derinliklerindeki bütün sünger toplulukları öldü.

Ekim ayından beri devam eden müsilaj, tedbir alınmadığı için yoğunluğu artarak sürüyor. Her geçen gün dipte yığılan müsilaj artıyor. Kıyıya yakın alanlardaki süngerler ve pinalar ilk kurban gibi gözüküyor.
Tedbir almak için neyi veya kimi bekliyoruz? Süngerlerin, pinaların, deniz çayırlarının zarar görmesi kimseyi mutlu etmeyeceğine göre neden hâlâ harekete geçmiyoruz? Dünyanın veya Türkiye’nin gündemi inanın balıkların, yengeçlerin, süngerlerin, pinaların hiç umurunda değil.
Lütfen ‘Aman iş işten geçti, bundan sonra ne yapabiliriz ki!’ diye düşünmeyin. Tek bir pina veya süngerin kurtulması denize yapılacak en büyük yardımdır. Görüntüde müsilaj yüzünden hayata veda eden dalışta karşımıza çıkan pinaları ve adım adım ölüme giden süngerleri görüyorsunuz!”