Kaçak kazıyla çıkarılan tarihi eserleri yurt dışına gönderip satılmasını sağlayarak haksız kazanç elde eden suç grubuna yönelik Konya merkezli olarak 38 ilde ‘Miras’ operasyonu düzenlendi. 143 şüpheli hakkında gözaltı kararı var.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ekipleri, kaçak kazılarla buldukları tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine gönderen suç grubuna yönelik operasyon başlattı.
Konya Seydişehir başsavcılığınca yürütülen soruşturmada suç grubu üyeleri bir yıl boyunca takip edildi. KOM ekiplerince sabah saatlerinde 38 ilde önceden belirlenen adreslere operasyon düzenlendi düzenlendi.
Hakkında gözaltı kararı verilen 143 şüphelinin yakalanmasına çalışılıyor.
Dört grup halinde çalışmışlar
KOM ekiplerinin çalışması sonucu suç grubunun tarihi eser kaçakçılığını nasıl yaptığının ayrıntıları da belirlendi.
Grubun Türkiye’nin farklı bölgelerindeki sit alanları ve höyüklerde tarihi eser bulmak amacıyla yasadışı kazı yapanların gün yüzüne çıkardığı tarihi eserlerin, söz konusu suç grubu adına faaliyet gösteren ve ‘toplayıcı’ olarak nitelendirilen kişilerce alındığı tespit edildi.
Eserlerin, grubun elebaşı konumunda bulunan ve ‘pazarlamacı’ olarak tabir edilen şüpheli tarafından yurt dışındaki müzayede evlerine ‘kuryeler’ aracılığıyla gönderilerek satıldığı, suç gelirlerininse sisteme dahil olan kişilere paylaştırıldığı ortaya çıkartıldı.
Kurye ele verdi
Suç grubu içerisinde ‘kurye’ konumunda bulunan TIR şoförü, 1736 tarihi eseri Avusturya üzerinden Britanya’daki bir müzayede evine kargo yoluyla göndermek isterken yakalandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının incelemesinde, ele geçirilen tarihi eserlerin büyük kısmının Anadolu kökenli Türkiye’ye ait eserler olduğu belirlendi.
Diğer taraftan şüphelilerin banka hesap hareketlerinin incelenmesi sonucu Avrupa ve ABD’de faaliyet gösteren altı farklı müzayede evi ve bazı kişiler tarafından suç grubunun lideri konumundaki ‘pazarlamacı’ olarak tabir edilen kişiye yüklü miktarda döviz cinsinden para gönderildiği ve bu paranın suç grubu üyeleriyle bu gruba menfaat sağlayanlar arasında paylaştırıldığı belirlendi.
İsviçre’deki satış engellendi
Operasyon kapsamında ayrıca Türkiye’den kaçırılan Bizans dönemine ait imparatorluk mührünün İsviçre’de faaliyet gösteren bir müzayede evinde 28 bin İsviçre Frangı ile açık artırmada satışa sunulduğunun tespit edilmesi üzerine devreye girilerek mührün satışı durduruldu.