Toplumun yüzde 45’i devlet kurumlarının yeni tip corona virüsüne karşı yeterli önlem aldığına ve topluma doğru bilgi verildiğine inanmıyor.
KONDA’nın 7-8 Mart tarihlerinde gerçekleştirdiği araştırmaya toplumun yüzde 97’si mesele hakkında duyuma sahip. Yüzde 86,5’i virüsün nasıl yayıldığını, yüzde 85’i tedbir amaçlı olarak neler yapılması gerektiğini bildiği görüşünde. Ancak gerekeni yapanların oranı ise yalnızca yüzde 55. İki kişiden biri, hastalıktan korunmanın yollarını bildiği halde bunu uygulamıyor.
KONDA, araştırmadaki bulgulardan yola çıkarak şu iki noktanın altını çiziyor:
- Riskin ne olduğu ve tedbir amaçlı olarak neler yapılması gerektiği bilinmekte ve fakat toplumun yarıya yakını pratikte bu tedbirleri almamakta veya uygulamamakta.
- Ülkedeki siyasi kutuplaşmanın ve buna bağlı olarak da devlet kurumlarına güvenin böylesi bir toplum sağlığı ve salgın meselesinde bile etkili olduğu anlaşılmakta.
Meselenin tüm siyasi tercih ve pozisyonlardan bağımsız olarak tehlikeli ve gerçek olduğunu belirten KONDA, iki öneri getirdi:
- Virüs ve salgının ne olduğuna dair bilgi amaçlı çabadan daha çok, tedbirlerin uygulanması amaçlı çabaların yoğunlaştırılması ve hatta sorumlu olduğumuz alanlarda tedbir amaçlı uygulamaların zorunlu hale getirilmesi daha yararlı olacak.
- Salgına karşı güvenli ortamı sağlamak tüm paydaşların arzulu ve gönüllü gayretiyle mümkün; bu nedenle güven ortamının sağlanması, şeffaflık, açıklık ilkelerinin esas alınması elzem.