Kirazlı’da önce izin verilenden daha fazla ağaç kesimi yapılması sonra da Kanadalı şirketin CEO’sunun “Türkler kazmakta ve taş taşımakta çok iyiler” açıklamalarıyla ülke gündeminden düşmeyen tartışmalı altın madenine karşı düzenlenen ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ şenlik havasında başladı. Ülkenin her kesiminden tepkiler çığ gibi büyüyor.
Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi’nden yapılan açıklamada: “Tüm kentlilerimizi, kalbi burada bizlerle atan herkesi ve sesimizi dünyaya duyurmamıza aracılık eden tüm basın camiasını, dünya mirası Kaz Dağlarımızın geleceğine sahip çıkmaya mücadelemize ses olmaya davet ediyoruz” dendi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Twitter hesabından vatandaşları ‘su ve vicdan nöbeti’ne çağırdı.
Kazdağları Kardeşliği çevre inisiyatifinin çabalarıyla kamu oyunda duyulan, sonrasında TEMA Vakfı’nın imza kampanyası başlatmasıyla devam eden ve aralarında İstanbul Barosu gibi birçok meslek örgütünden resmi açıklama yapılmasıyla devam eden süreçte bugün bir açıklama da Birleşik Metal İşçileri Sendikası’ndan geldi. ‘Çanakkale geçiliyor, Kaz Dağları katlediliyor’ başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tarihte geçilmez olarak bilinen ve onbinlerce insanın hayatlarını ortaya koyarak savundukları bu topraklar şimdilerde ne yazık ki AKP eliyle yabancı şirketlere peşkeş çekilirken doğamızın tarumar edilmesi tehlikesiyle karşı karşıyayız.”
Kaz Dağları Andı’nı okudular
Kirazlı Balaban mevkiinde düzenlenen ve CHP’li vekillerin de destek verdiği ‘Su ve vicdan nöbeti’ne İstanbul’dan hem Ankara’dan hem de Çanakkale il merkezinden birçok vekil, STK çalışanı ve 7’den 70’e onbinlerce kişi katıldı. Basın açıklamasından sonra ağaçların kesildiği şantiye alanına yürüyen vatandaşlar çevreciler tarafından kaleme alınan “Kaz Dağları Andı”nı da okudu.

Maden sahası içine fidan diktiler
Buluşmada CHP genel başkan yardımcıları Muharrem Erkek, Orhan Sarıbal ve Veli Ağbaba, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ile Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan da yer aldı. ‘Büyük Su ve Vicdan Nöbeti Buluşması’, maden sahası içine fidan dikimiyle sona erdi.
Her gün şehir merkezinden servis kalkacak
Çanakkale Belediyesi öncülüğünde düzenlenen ve neredeyse tüm çevre insiyatiflerinin destek olduğu ‘Su ve vicdan nöbeti’ne katılmak isteyenler için Çanakkale Cumhuriyet Meydanından her gün 09:00, 13:00, 17:00 saatlerinde belediyenin araçları ücretsiz olarak nöbet alanına hareket edecek.
Kanadalı Alamos Gold’un Türkiye’deki taşeronu Biga Madencilik’ten yapılan resmi açıklama da vatandaşı ikna etmeye yetmedi. Şirket maden inşaatının Kaz Dağları’na Atikhisar Barajı’na uzak olduğunu bu nedenle de zarar vermeyeceğini, kesimlerin ‘hukuki çerçevede ve gerekli izinler alınarak’ yapıldığını söylemiş, Alamos Gold CEO’su John McKluskey’nin “Türkler kazmakta ve taş taşımakta çok iyiler” sözlerinin basında çarpıtıldığını söylemişti.
McKinsey ‘bağlantısı’ çıkmıştı
Gazzetta9’da yer alan bir haberde ise şirketin Türkiye ekonomisinin ekonomi yönetimince nasıl yönetildiğini denetlemesi ve yeniden dengelenme sürecinde danışmanlık vermesi planlandığı öne sürülen uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey bağlantısı öne sürülmüştü.
Habere göre Alamos Gold’un 2010 yılında Kaz Dağları’nda geniş bir bölgeyi kapsayan üç araziyi satın aldığı şirket Teck and Fronteer Development’ın sahibi ve yönetim kurulu başkanı McKinsey’in üst düzey yöneticilerinden Dominic S. Barton. Barton bu görevinin yanı sıra Brooking Enstitüsü Mütevelli Heyeti üyesi.
Yenice ilçesinden Hafize Teyze, ormanına sahip çıktı.