• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Kasımpaşa’dan seçim manzaraları: ‘HDP’liyse gebersin’

30/10/2015 19:24


 

burcu karakas kelleBURCU KARAKAŞ

[email protected] / @burcuas

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyüdüğü sokaklarda, Kasımpaşa’dayım. İstanbul’un hemen her ilçesi gibi, burada da seçim heyecanı yok. İnsanlar işinde gücünde, ekmek derdinde. Sohbetlerimiz sırasında istisnasız bahsi açılan iki mesele var: Ekonomik gidişat ve terör.


burcu kasimpasa2

‘Yabancı basına konuşmamamız yönünde talimat verildi’

İlk durağım, AKP’nin seçim irtibat bürosu. İçeride biri kadın biri erkek iki görevli oturuyor. İki görevliyle sohbete dalmış bir kadın daha var. Üçü dışında koca mekân ıssız.

Girişte ilgili vatandaşları bekleyen broşürlerün boynu bükük. Büroda ağırlıklı olarak Ahmet Davutoğlu’nun fotoğrafları göze çarpıyor. Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin yan yana durduğu kare sayısı yok denecek kadar az.

Beraberimdeki Fransız meslektaşımla görevlilere kendimizi tanıttıktan sonra birer sandalye çekerek seçim çalışmaları hakkında bilgi almak istiyoruz ama heyhat! Görevlilerin yüzleri ansızın endişe dolu soru işaretlerine dönüşüyor. Orada bulunmamızdan rahatsız oldukları her hallerinden belli.

Kadın görevli mırın kırın ederken, erkek olan sebebini şöyle açıklıyor: “Yabancı basına konuşmamamız yönünde talimat verildi.”

Genel bilgi almak istediğimizi, isimlerini yazmadan da konuşabileceğimizi söylememize rağmen Nuh deyip Peygamber demiyorlar. Görevliler, konuşmama gerekçelerini açıklamaya devam ediyor: “Şimdi biz yanlış bir şey söyleriz, söylediğimiz çarpıtılır. Yani partiden korktuğumuzdan değil ama doğru olmaz.”

Böylesi naz aşık usandırır. Biz de illallah ederek dışarı çıkıyoruz.

‘Ekonomi iyi değil de olacak inşallah’

burcu kasimpasa3Televizyonda, ‘çalışan kadınlar’a hitap eden Başbakan Ahmet Davutoğlu var. Dükkân sahibi Mustafa ve Metin Kavalcı’nın oyları AKP’ye. Sessizler, biraz ketum davranıyorlar. Terörden yana şikâyet ediyorlar. IŞİD hakkında söz açılmıyor. PKK ile HDP’nin ‘aynı şey’ olduğunu düşündükleri için partiye tepkililer.

Neden AKP’ye oy vereceklerini sorduğumda net bir yanıt alamıyorum. “Ekonomi mesela” diye soruyorum, “Nasıl gidiyor sizce?”

“Yani” diyorlar, “Ekonomi iyi değil de olacak inşallah.”

Traş koltuğunda oturan Ayhan bey dalıyor söze: “Benim oyum Demirtaş’a!” Gülüşmelerin ardından salondan ayrılıyoruz.

‘Yenisi varken eskisini kullanmak ister misin?’

burcu kasimpasaOsman Nuri Öner’in mütevazı telefon dükkânındayız. 1 Kasım için hazırladığı seçim tahminini gösteriyor. O da HDP’den ‘HADEP’ diye bahsedenlerden. Eski Refah Parti’li olan ve o dönem Erdoğan’la siyasi çalışmalara da katılan Osman bey’in oyu AKP’ye: “Evde oy kullanacak altı kişi var. Benim, hanımın ve üç çocuğun oyu AKP’ye. Bir çocuk da CHP’ye verecek. Fikirler farklı olabilir.”

Osman bey de terörün en önemli sorunlardan biri olduğunu düşünüyor. Erdoğan’ın IŞİD mevzu bahis olduğunda ekranlardan haykırdığı sözlerle oldukça benzer ifadeler kullanıyor: “Terör terördür. Hepsi aynı. O, bu, şu… Hiç fark etmez.”

Bir yandan telefon tamiriyle uğraşan Osman beye, ‘Ak Saray’ hakkında ne düşündüğünü soruyorum. Belli ki bu konudan oldukça rahatsız. Soru üzerine kafasını kaldırıp gözlerimin içine bakıyor: “Orada kaç sene yaşayacak? Ölene kadar yaşayacak.”

Sonrasında AKP döneminde yapılan projelerden bahsediyor. ‘Dünyanın en büyük…’, ‘Avrupa’nın en büyük…’ gibi tanımlamalarla pazarlanan projelerden bir vatandaş olarak ne kadar gururlandığını anlatıyor. ‘Ak Saray’ın da kullanım vadesi dolduktan sonra o projelerden biri olarak Türkiye Cumhuriyeti devletine kalacak olmasından memnun. En azından gerçek bir mümin olarak kendisini huzursuz eden meseleye böyle bakarak içini rahatlatıyor.

Peki dini değerler onun için bu kadar önemliyse Saadet Partisi’ne neden oy vermiyor? Bir elinde epey eski, diğerinde akıllı bir telefon, ikisini de havaya kaldırarak cevap veriyor: “Yenisi varken eskisini kullanmak ister misin?”

‘Eğer HDP’li iseler gebersinler’

O esnada içeri iki genç kadın giriyor. Ayşegül Ekinci, 28 yaşında. Dükkânda ‘sırıtan’ iki kadın olduğumuz için bana ve Fransız meslektaşıma meraklı gözlerle bakıyor. Osman beyle sohbet ederken gözü hep bize kayıyor. Ona da sorular yöneltiyoruz. Lise mezunu olan Ayşegül, çalışan bir kadın değil. IŞİD’in ne olduğunu bilmiyor ama hakkında ‘biraz bir şeyler’ duymuş.

Ayaküstü sohbetimiz, 1 Kasım’dan güncel olaylara kayıyor. ‘Ankara katliamı’ hakkında ne düşündüğünü soruyoruz. Başörtüsünün altından inanmış bir edayla parlamakta olan mavi gözleriyle yanıtlıyor: “Eğer ki ölenler içinde bir Müslüman varsa üzüldüm. Ama eğer HDP’li iseler gebersinler.”

Fasulye ayıklarmışçasına rahat söylediği bu sözlerin ardından işi olduğu için yanımızdan ayrılıyor. Bizse kötülüğün sıradanlığıyla baş başa kalıyoruz.

Filed Under: Diken özel

SON HABERLER

‘Arılar insanların geleceği’ diyen veteriner uyardı: Türkiye’de kovan başına bal üretimi artmalı

 Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali … Devamı...

Soylu: Ülkesine dönen sığınmacı sayısı 502 bin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ülkesine gönüllü olarak dönen sığınmacı … Devamı...

Elon Musk’a cinsel taciz suçlaması: İlginç bir meydan okumayla yanıt verdi

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketinde bir uçuş görevlisine cinsel … Devamı...

Covid’den cep telefonuna, Bitcoin’den ‘çip’ iddiasına: Bill Gates her soruyu yanıtladı

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, dünyanın en çok takip edilen sosyal … Devamı...

Yürüyemeyen zürafayı özel alçı imal edip ayağa kaldırdılar

ABD'deki San Diego Hayvanat Bahçesi'nin sakinlerinden 'Msituni' adlı zürafa … Devamı...

Plastik hakkında dört gerçek: ‘Durum ciddi, şirketler sorumluluk almalı’

Yeni araştırmalar insan vücudunda; kanda ve akciğerlerde mikroplastiğe … Devamı...

Erdoğan, ‘BAE teslim oldu’ diyen Özkan’ı herkesin önünde azarlamış

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün AKP grup başkanvekiliğinden istifa eden … Devamı...

Twitter’dan ‘kriz yönetimi’ hamlesi: Bazı tweetler ‘yavaşlatılacak’

Sosyal medya devi Twitter, kullanıcılarının kriz dönemlerinde doğru ve … Devamı...

Dolarda 16 barajı da yıkıldı yıkılacak: Gözler kamu bankalarında

Dolar/TL, 10 günlük aralıksız yükselişle benzer para birimlerinden negatif … Devamı...

Çevre halkının çok sevdiği ayıyı öldüren polis açığa alındı

ABD'nin Connecticut eyaleti sınırlarındaki Newtown'da kasaba halkının çok … Devamı...

CHP’li Tanrıkulu: Sandığa gitmeyen her CHP’li AKP’ye oy vermiş olur
Psikiyatr Cemal Dindar: Berkin’in annesini yuhalatmak ‘Yeni Türkiye’nin resmiydi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1662 gündür hapiste

YAZARLAR

İsveç Köftesi, Kürt Böreği

Bahadır Kaynak

Yekta Kopan’ın özrü, Gezi’nin sızlayan kemikleri…

Dağhan Irak

Akrep’te Ay Tutulması

Neslihan Kazdal

Buluşalım artık!

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Tekrardan kaçın ama sakınma!

Mustafa Dağıstanlı

Onca insan ‘sivil ölüme’ mahkûmken toplumda huzur olacaktı, öyle mi!

Murat Sevinç

Zafer Partisi nedir, kimin işine yarar?

Dağhan Irak

GÜNÜN 11’İ

Esfender Korkmaz: Doların daha da artması kaçınılmaz

Nasuhi Güngör: Tehlikeli bulduğum bazı yaklaşımlara dikkat çekmek istiyorum

Barış Yarkadaş: Türkiye büyük bir kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya

Barış Pehlivan: AKP kulislerinde ‘tüzük yine esneyecek’ diye konuşuluyor

Kemal Öztürk: ‘Reis bir şey yapacak’

Yalçın Karatepe: Paranın değerini korumak için fazla bir alternatif kalmıyor

Burhanettin Duran: Mesele ‘fırsattan istifade pazarlık’ değil

Yücel Özdemir: NATO iş olsun diye üye sayısını artırmıyor

Figen Çalıkuşu: Terörist yetiştiren bir ticari şirket duydunuz mu?

Alaattin Aktaş: İkinci el konutları satanların amacı ne?

Necati Doğru: NATO-TOTO başladı

Mercedes dünyanın en pahalı arabasını sattı

Yer Kayseri: Mazgaldan çıkan hırsızın bekçilere yakalanması güvenlik kamerasına yansıdı

Rihanna doğurmuş

Siyah gelinlik ‘beyaz’ı geçti: Geçen yıl Google’da daha çok arandı

YouTube’da yeni özellik: Videoların ‘sıkıcı’ kısımları kolayca atlanabiliyor

Bakanlık uyardı: Koruma altındaki ‘penis bitkisi’ni koparmayın!

Kaderin cilvesi: Putin’in kızıyla ‘Zelenski’nin gizli aşkı

Uçakta dünyaya gelen bebeğe ‘doğum yerine uygun’ isim verildi

Yıllardır mutfakta duran vazonun Çin İmparatoru için yapıldığı anlaşıldı: Tahmin edilenin 10 katına satıldı

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi