Panama’nın Jicaron Adası’ndaki erkek kapuçin maymunları başka bir türün yavrularını kaçırıyor. Bilim insanları bu davranışın ‘can sıkıntısı’ nedeniyle olduğunu düşünüyor.

Guardian’ın haberine göre bilim insanları adadaki videoları izlerken kapuçin maymunlarının 2022-2023’te en az 11 uluyan maymun yavrusu taşıdığını keşfetti.
Almanya’daki Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü’nden ekolojist Zoe Goldsborough “Bu şok edici, hayvanlar aleminde daha önce böyle bir şey görmedik” diyor.
Independent’ın aktardığına göre adadaki popülasyonu takip eden araştırmacılar 2022’de ‘Joker’ adı verdikleri bir kapuçin maymunun sırtında bir uluyan maymun yavrusu taşıyordu.
Hayvanı takip eden araştırmacılar diğer genç erkek maymunların da maymun yavrusu taşırken gözlemledi.
Anne sütüne erişemeyen yavrular ölürken yavruları kaçıran maymunların araştırmacılara göre öldürme niyeti yoktu. Araştırmacılar can sıkıntısı ihtimali üzerinde duruyor.

Maymunların tam olarak neden başka türlerin yavrularını kaçırdığı araştırılırken Goldsborough can sıkıntısı ihtimalini şöyle değerlendiriyor:
“Adadaki koşulların, özellikle de karada yırtıcıların olmaması daha fazla boş vaktin, davranışlarda yenilik oluşturmaya elverişli olduğunu düşünüyoruz.”
Kapuçin maymunları Güney Amerika ve Orta Amerika’daki ev büyüklüğünde maymunlardır. Panama’daki grupsa kabuklu yiyecekler ve deniz ürünlerini kırmak için taş alet kullanmayı bile öğrendiler.