• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Kamil Tekin Sürek: Halkın seçtiği ve beğenmediğinde görevden aldığı yargıçlar, halk mahkemeleri, jürili ceza yargılamaları istiyoruz

29/04/2025 09:10

warning
Okura not:

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

2016’dan önce FETÖ’cü hakim ve savcılar vardı. Şöyle böyle işler yaptılar sonra tasfiye edildiler, şimdi AKP yargısı da FETÖ yargısına benzedi, hatta onlardan daha beter oldu deniyor. Yok öyle bir şey. Onlar da AKP yargısıydı, şimdikiler de. 2010 anayasa değişikliğinden sonra AKP yargıyı kendine bağladı. Yargı 2010 öncesi de ulusalcı kanada bağlıydı. Hakim ve savcıların içinde gerçekten bağımsız ve tarafsız davrananlar vardı elbette ama bunlar çok küçük bir azınlıktı. Üç beş ay sonra seçim olsa ve iktidar değişse yargı üç, beş sene sonra bu sefer yeni iktidara bağlı olacak. Sistem böyle. Sistem değişmedikçe yargının iktidara bağımlı olma durumu değişmez. Bizde maalesef yargıda sistem değişikliği konusu hiç konuşulmaz.


Hakimlerin ve savcıların alınması, atanması, yer değiştirmesi, yükseltilmesi, cezalandırılması HSK tarafından yapılıyor. HSK de fiilen iktidar tarafından oluşturuluyor. Cumhurbaşkanı çok tarafsızmış gibi HSK’nin belli bir sayıda üyesi cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. HSK ve RTÜK gibi kurumlara partiler TBMM milletvekili sayısının oranına göre kendi taraftarlarını seçiyor.

Oysa dünyada farklı yöntemler var. Hukuk konusunda fazla bilgi sahibi olmayanlar bile seyrettikleri filmlerde seçimle göreve gelen hakimler ve savcılar, jürili yargılamalar, tek celsede biten davalar, savcı ve avukatın eşit olduğu yargılamalar, delil toplayan avukatlar, avukatlara bağlı özel dedektifler, sadece hakimden alınabilen arama kararları, kefaletle en ağır suçlarda bile tutuksuz yargılanmalar vb. görüyor. Her gün AKP yargısının yaptıklarını gördükçe ve herkesin yargı sistemine güveninin olmadığı bilinirken yargı sisteminin tartışılmaması, seçim olacak bütün kötülükler bitecek gibi soruna yaklaşılması ne kadar doğru? Halkın seçtiği ve beğenmediğinde görevden aldığı yargıçlar, halk mahkemeleri, jürili ceza yargılamaları istiyoruz. Bıktık bu yargı olmayan yargıdan artık.  

Kamil Tekin Sürek’in yazısı

Kategori:Günün 11'i

SON HABERLER

Üç kez kapatılmıştı: CHP'nin dördüncü boykot sitesi yayında

CHP, boykot sitesine üçüncü kez erişim engeli getirilmesinin ardından ‘boykotyap2025.com’ sitesinin yayına girdiğini duyurdu.

Yılmaz Özdil hakkında soruşturma

Gazeteci-yazar Yılmaz Özdil hakkında ‘Türkiye Cumhuriyeti devletini hedef alan veya aşağılayıcı paylaşımı’ nedeniyle resen soruşturma başlatıldı.

Beylikdüzü'nde metrobüs kazası: Şoför tutuklandı

Beylikdüzü’nde bir kişinin öldüğü metrobüs kazasında gözaltına alınan şoför tutuklandı.

Brezilya Milli Takımı Carlo Ancelotti'yle anlaştı

Brezilya Milli Takımı, İtalyan teknik direktör Carlo Ancelotti’yle anlaştı.

Hamas, ABD-İsrail vatandaşı esiri serbest bıraktı

Hamas’ın ABD’yle doğrudan görüşmeleri neticesinde Gazze’deki ABD-İsrail çifte vatandaşı esir asker, Kızılhaç heyetine teslim edilerek serbest bırakıldı.

İlke Atik Taşkıran: Türkiye'de ilk kez sosyal medya kullanıcıları görünürlüğün yönünü ve içeriğini kolektif bir bilinçle şekillendirmeye çalıştı
Yalçın Karatepe: Türkiye artık dev bir stratejik ortak, ne mutlu bize; masada sandalyemiz var ama mikrofonumuz yok

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 750 gündür hapiste

YAZARLAR

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Füruzan'ın röportajlarındaki dil dikenleri

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Alaattin Aktaş: 'Şak diye 10 milyar döviz satma' önerisi acaba 'şak' kısmı aynı kalmak kaydıyla faiz artışında uygulansaydı…

Murat Muratoğlu: 'Dış mihrak', 'üst akıl', 'iç hain' derken şimdi de repertuara 'malum çevreler' eklendi

Abdullah Tolu: Büyük şirketler futbol kulüplerinin statlarında loca kiralayarak, müşterileri ve personelini ağırlıyor

Yusuf Dinç: Politika faizini, enflasyonu bahane edip kura göre ayarlamaktan vazgeçilmeli…

Engin Solakoğlu: ABD'nin Ortadoğu'da yeniden çizmeye kalkıştığı harita bakımından Türkiye'nin önemi eşsiz

Erdal Sağlam: Bu iktidarın enflasyonu tek haneye indiremeyeceği çok açık

Ünal Özüak: Malaga ligin en iyi takımı olabilir ama Galatasaray daha motive olmalıydı

Abbas Güçlü: Çin, başta ABD olmak üzere diğerlerine hiç benzemiyor!

Nuray Babacan: Temkinli duran AKP'li siyasetçiler var

Murat Belge: İki çocuğunu öldürmüş 'vatanperver'le aynı safta yer almak 'bütün' AKP sempatizanlarını mutlu eder mi?

Faruk Bildirici: Haberi düzeltmesi, istismarın ayrıntılarının pornografik bir dille anlatıldığı satırları silmesi gerekirdi

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×