• 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT

‘İyi bir komşu kimdir?’: 9 Soruda 15’inci İstanbul Bienali

14/09/2017 16:23

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 15’inci İstanbul Bienali, 16 Eylül Cumartesi günü başlıyor.

Elmgreen ve Dragset ikilisinin küratörlüğünde ‘iyi bir komşu’ temasıyla düzenlenecek bienalde ev, komşu ve mahalle konuları ele alınıyor. Bienal 12 Kasım’a kadar farklı mekanlarda devam edecek.

Reklam

9 Soruda İstanbul Bienali…

1. Bu yıl bienal kimlere emanet?

15. İstanbul Bienali’nin küratörlüğü bu yıl bir Kuzey Avrupalı bir sanatçı ikilisine, Elmgreen ve Dragset’e emanet edilmiş durumda. İstanbul Bienali’nin tarihinde ilk kez bienalin küratörlüğünü küratörler değil, sanatçılar üstlenecek.

22 yıldır birlikte çalışan Michael Elmgreen ve Ingar Dragset kışkırtıcı ve heybetli işleriyle sanat dünyasının yakından tanıdığı isimler.

Reklam

2. Küratörler hangi işleriyle hatırlanıyor?

Fotoğraflar: iksv.org

Teksas çölünün ortasına yerleştirdikleri Prada mağazasından, New York’ta Rockefeller Center’ın önüne ‘Van Gogh’un kulağı’ adıyla yerleştirdikleri ters yüzme havuzu heykeline; Londra’nın en büyük meydanlarından Trafalgar Meydanı’na yerleştirdikleri oyuncak atında sallanan erkek çocuk heykelinden, Venedik Bienali’nde sergilenen bir havuzda yüzüstü yatan hayali bir koleksiyonerin evine kadar, izleyenleri şaşırtan ve düşündüren pek çok işleri var.

İstanbul’u ve Türkiye’deki sanat ortamını yakından tanıyan ikili önce daha önce üç defa İstanbul Bienali’ne de sanatçı olarak da katılmıştı.

3. ‘İyi bir komşu’dan amaç ne?

Bienalin bu yılki teması cevaplarla değil, ‘iyi bir komşunun kim olduğuna dair’ sorularla oluşturuldu. ‘İyi bir komşu sizin gibi yaşayan birisi midir?’, ‘İyi bir komşu sizinle aynı gazeteyi mi okur?’ veya ‘İyi bir komşu müzik dinlerken kulaklık mı takar?’ gibi sorularla yeni bir tartışma ortamı yaratmak.

4. Hangi ülkeden kaç sanatçı var?

Bienalde 32 ülkeden 56 sanatçının ev, mahalle ve aidiyet kavramlarını tartışmaya açan işleri sergilenecek.

Küratörler tarafından geliştirilen 40 soru etrafında şekillen tema, yaşları 8’den 84’e uzanan 40 kişinin iyi bir komşu hakkında sorular sorduğu performansla aralık ayında tanıtılmıştı.

5. Elmgreen ve Dragset İstanbul Bienali’ni nasıl anlatıyor?

Küratörler bienal için şunları söylemişti: “Komşunuz sizden oldukça farklı yaşayan biri olabilir. Ancak umuyoruz ki siz, son dönemde dünyadaki pek çok politikacının aksine ‘öteki’ korkunuzla etrafınıza çitler örerek baş etmiyorsunuzdur. 15. İstanbul Bienali’ndeki sanatçılar ev, mahalle, aidiyet ve müşterek yaşam hakkındaki fikirleri çeşitli perspektiflerden tartışmaya açıyor. İşlerden bazıları ev yaşamımızdaki hâl ve koşulların nasıl değiştiğini ve mahallelerimizin geçirdiği dönüşümü incelerken bazıları da günümüzün jeopolitik sorunlarının nasıl üstesinden geldiğimizi mikro ölçekte ele alıyor. Bienal sergiye davet edilen sanatçıların kişisel veya analitik ifadeleriyle biçimlenerek umutlarla hayallerin, hüzünle öfkenin, geçmişle bugünün birbirine karıştığı alanlar yaratıyor.”

6. Bienal bu yıl hangi mekânlarda olacak?

 

Bienal bu yıl temasına da uygun olarak birbirine yürüme mesafesinde altı komşu mekânda ziyaretçilerini ağırlayacak.

Bienal sergileri bu yıl, İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı gibi daha önce de İstanbul bienallerine ev sahipliği yapan mekânların yanısıra, Cihangir’deki ARK Kültür ile Asmalımescit’te yer alan sanatçı stüdyosu gibi konut özelliği taşıyan mekânlarda gerçekleşecek.

7. Hangi eserler olacak?

Bienale katılacak sanatçılar temmuz ayında açıklandı, ancak sergilenecek işlerle ilgili henüz ayrıntı verilmedi. 56 sanatçıdan 30’unun bienal için özel olarak iş ürettiğini ve bu işlerin görücüye ilk kez çıkacağını biliyoruz. Onun dışında küçük ipuçlarımız var.

Bienalin ilk sürprizi Meksikalı sanatçı Alejandro Almanza Pereda’nın, betona batırılmış tablosuyla Pera Müzesi’nin koleksiyon sergisine yaptığı ‘müdahale’ oldu. Pereda’nın, betona batırdığı manzara tablolarından ilki serginin açılmasına bir ay kala müzenin ‘Kesişen Dünyalar’ isimli kalıcı koleksiyon sergisinin içine yerleştirildi.

Sanatçı Burçak Bingöl’ün seramikten ürettiği, Beyoğlu’nda yetişen çiçeklerle bezenmiş güvenlik kameraları da şehrin çeşitli noktalarına yerleştirilmeye başlandı.

Bienal boyunca da aralarında Kumbaracı 50, Pera Müzesi, Şimdi Cafe, LeBon Pastanesi gibi mekânların olduğu 20’yi aşkın noktada görülebilecek.

Ayrıca bienal mekanlarından ARK Kültür, kurmaca bir “müze eve” dönüştürülerek üç katta da tek bir sanatçının eserlerine ev sahipliği yapacak.

Yoğunluk Sanatçı Atölyesi ise Asmalımescit’te bir apartmanda yer alan stüdyolarını yeniden tasarlayarak ziyarete açacak. Belirli zaman aralıklarında, küçük gruplar halinde ziyaret edilebilecek stüdyoda, sanatçı kolektifinin bienal için özel olarak geliştirdiği bir enstalasyon yer alacak.

8. Bienalde sergilerden başka neler var?

Serginin yanısıra bienal süresince farklı alanlardan isimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek ücretsiz etkinliklerle iyi bir komşu başlığı tartışılmaya devam edecek.

15. İstanbul Bienali Kamusal Programı katılımcıları arasında savaş ve yerinden edilmenin kadınlar üzerindeki etkisini araştırdığı çalışmalarıyla tanınan Shahrzad Mojab, liberal çokkültürcülüğe yönelik eleştirileriyle bilinen Joseph Massad, Siyasal Ekonomi profesörü Massimo de Angelis ve mekân pratikleri üzerine pek çok araştırması bulunan Yunan mimar ve akademisyen Stavros Stavrides gibi isimler yer alıyor.

Ayrıca avukat ve yazar Rita Ender komşuluk hakkını kanunlarda inceleyecek, araştırmacı Shahrzad Mojab savaştan bir kadın olarak kendi bedeninin etkilenmesi ve göç tecrübesi üzerine bir konuşma yapacak, Evrim Hikmet Öğüt Türkiye’deki göçmen müzisyenler ve Türkiyeli müzisyenlerle doğaçlama caz dinletisi düzenleyecek, Ezgi Tuncer yemeklerin yersiz yurtsuzluğuyla ilgili bir yemek şovu ve tartışma etkinliği hazırlayacak.

9. İstanbul sokaklarında gördüğümüz afişler ne anlama geliyor?

15. İstanbul Bienal bu yıl, İstanbulluları komşuluk ilişkilerine dair sorular soracak sergi afişlerini kendi evlerine asmaya davet ediyor.

Bienal boyunca ‘iyi bir komşu’nun farklı tanımlarını düşündüren soruların yer aldığı afişler şehrin sokaklarına, mahallelerine ve evlerine de yayılacak. Dükkânlardan kafelere, otobüs duraklarından evlerin camlarına kadar tüm şehirde iyi bir komşu soruları sergilenecek.

Afişler, İKSV ana gişe, Pera Müzesi ve belirli Biletix gişelerinden ücretsiz olarak edinilebilir. Kampanya kapsamında asılan afişler, #iyibirkomsu etiketiyle sosyal medyada paylaşılarak sanal ortamda da bir buluşma noktası sağlıyor.

Filed Under: 9 Soruda, Sanat

SON HABERLER

9 soruda: En iyi aşı hangisi?

Bilim insanları adeta bir yarış halinde Covid-19’a karşı aşı geliştirmeye çalışırken, uzmanların tek dileği birden çok firmanın istenen sonuca ulaşmasıydı. Ne kadar çok çeşit aşı üretilirse o kadar çok insanın bundan faydalanacağı düşünüldü ama şimdi farklı koruma oranları, doz aralıkları ve etkinlik yöntemleriyle kafamız biraz karıştı. Acaba en iyi aşı hangisi?

Montrö’ye ‘tarihi’ bakış: 85 yıl önce ne oldu?

İstanbul’a 2 bin 200 kilometre uzaklıkta bulunan, İsviçre’nin güneybatısındaki Montrö kenti, bugün Türkiye için farklı bir öneme sahip. İstanbul ve Çanakkale boğazlarını Türk hakimiyetine veren Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 85 yılın ardından bir kez daha Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden…

15 gün ‘kısmi kapanma’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Covid-19 salgınını yavaşlatmak için Ramazan ayında alınan yeni önlemleri açıklıyor.

Orhan Pamuk kayıtsız kalamadı: Kitabımda Atatürk’e hiçbir saygısızlık yok

Yazar Orhan Pamuk, ‘Veba Geceleri’ romanında, Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret edildiği iddialarını yalanladı.

128 milyar doların akıbeti

Kafa karışıklıklarını giderelim, yarattığı sorunlara değinelim ve iktidar kanadının bu konudaki gerginliğinin nedenlerini ifade edelim.

‘Bağımsız Kürdistan’ mı? 9 Soruda…
9 Soruda ‘el değiştiren’ Riva ihalesi

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1260 gündür tutuklu

AGORA

128 milyar doların akıbeti

M. Murat Kubilay

Delik kap su tutar mı?

Azime Acar

S-400’den Montrö tartışmalarına

Bahadır Kaynak

Muhafazakarlar ve Batı: Nereden nereye?

İhsan Dağı

Çok kıskandım

Mehmet Aksel

GÜNÜN 11’İ

Melih Aşık: İkinci aşıdan 28 gün sonra antikor testi yaptırdım; neredeyse sıfıra yakın

Mehmet Demirkol: Fenerbahçe kazandı ama oyun ayağa kalkmadı

Abdulkadir Selvi: Emekli amirallerin bakan ismi vermediği söyleniyor

Kemal Öztürk: Siyaset için en büyük tehlike

Alaattin Aktaş: Ekonomi iyi gidiyorsa bu işsizlik ne?

İbrahim Kiras: 128 milyar dolar nerede diye sormanın suç sayılması olacak iş değil

Feyzi Açıkalın: Başı kesik tavuk gibi ilerleyen dış politikanın bedelini turizm çekiyor

Akif Beki: AK Parti bir kez daha kaçarken davul çalarak kendi kendini ele verdi

İbrahim Kahveci: Millet her yıl birkaç müteahhide milyarlarca lira açıktan para ödüyor

İsmail Saymaz: Belki de bu yüzden, emekli süperstarlar Montrö’yü anlatıyor

Murat Muratoğlu: Ekonomi bu kafayla buz kesti

Bu bir utanç yazısı

İKSV’ye ‘Bu bienalin farkı ne’ diye sorduk, ‘Dikkat, her an karşınıza çıkabilir’ dediler!

Da Vinci’nin Salvator Mundi tablosu, NFT versiyonuyla yeni rekor peşinde

İzmirli şarkıcı 100 yaşında: Bir kez daha Adieu Dario!

Uluslararası karikatür yarışmasında birincilik ödülü Kübalı sanatçıya

Giresun-Keçiören maçının 10’uncu dakikasında futbolcular iftar yaptı

Arka kapıdan giren ayıyı evin hiç beklenmedik iki sakini kovaladı

46 numara mı giyiyorsunuz, 1 milyon dolarınız mı var: Kanye West’in ilk Nike Yeezy’leri tam size göre!

Dünyanın en iri tavşanı çalındı

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi