Uluslararası polis teşkilatı Interpol, İspanya’da gözaltına alınıp serbest bırakılan Alman vatandaşı yazar Doğan Akhanlı hakkında Türkiye’ye sorular yöneltti.
Tatil için Granada’da bulunan Akhanlı, ‘Türkiye tarafından aranıyor olması’ gerekçe gösterilerek gözaltına alınmıştı. Madrid’de mahkemeye çıkarılan yazar koşullu olarak salıverilmişti. Daha sonra yazar hakkındaki kırmızı bültenle arama kaydı da silinmişti.
Cumhuriyet’ten Canan Coşkun’un haberine göre Interpol, Ankara’daki şubesine yazarın aranma gerekçelerini sordu.
Ankara’ya genel sekreterlik tarafından 28 Ağustos’ta gönderilen yazıda kırmızı bülten talebindeki suçlardan birinin tecavüz olduğu belirtildi.
Yazıda şöyle dendi: “Olayların özetinde şahsın bu suçun işlenişindeki rolünden bahsedilmiyor ve bu suçtan da kırmızı bültende bahsedilmiyor. Şahsın bu suçtan ötürü de aranıp aranmadığını ve eğer aranıyorsa şahsın bu suça iştirakine dair teferruat bilgilerini gönderiniz.”
Türkiye’nin talebinde yazar için “Silahlı, tehlikeli ve kaçabilir” dendiğini ifade eden genel sekreterlik bunun da gerekçesini sordu. Bilindiği kadarıyla Akhanlı’nın Türkiye’deki davasında tecavüz suçlaması yer almıyordu.
Üç soru
Yazısında “Eğer iki taraflı olarak atılan herhangi bir adım oldu ise, -iade talebi veya adli yardımlaşma talebi gibi- lütfen bizi bilgilendiriniz” diyen genel sekreterlik, Türkiye’ye şu soruları yöneltti:
* Türkiye Doğan Akhanlı’nın Türk vatandaşlığını 1998 yılında iptal etmiş bulunmaktadır. Bu doğru mu, doğru ise sebepleri ne?
* Doğan Akhanlı, 10 Ağustos 2010’da Türkiye’ye gelişinde, 1989 yılında vuku bulan olaylardan ötürü tutuklanmış ve salıverilmiştir. Akhanlı’nın o tarihte tutuklanmasına ve de serbest bırakılmasına konu olan suçlarla ilgili 21 Ekim 2013 tarihli kırmızı bültende belirtilen suçlar aynı suçlar mı?
* Olayların özetinde belirtildiğine göre, şahıs diğer iki şahıs ile beraber bir soyguna katılmış bulunmaktadır. Diğer iki şahıs tespit edilip haklarında kovuşturma yapıldı mı?