Bu yılın ilk çeyreğinde, yurt içinde ikamet eden 6 milyon 781 bin kişi seyahate çıktı. Toplam seyahat sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 43.5 azalarak 7 milyon 958 bin seyahat olarak kayda geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan yılın birinci çeyreğine ilişkin verilerine göre, seyahate çıkanlar 75 milyon 346 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 9.5 oldu.
Yerli turistlerin, yurt içindeki seyahat harcamaları bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 41.9 azaldı. Toplam harcama 6 milyar 984 bin liradan 4 milyar 61 milyon 93 bin liraya düştü.
Bu yılki harcamaların yüzde 84’ünü 3 milyar 900 milyon 318 bin lira ile kişisel harcamalar oluşturdu. Seyahat başına ortalama 510 lira harcandı.
İlk sırada sağlık
Miktar olarak en yüksek seyahat harcamasının geçen yıl gibi sağlık amacıyla yapıldığı görüldü. Ancak bu harcamalar geçen yıla göre yüzde 37 azaldı. Sıralamada ikinci gelen yakınları ziyaret amaçlı seyahat harcamaları ise yüzde 54 düşüş kaydetti.
Seyahat harcamalarının geçen yılın aynı çeyreğine göre değişimi incelendiğinde, en fazla azalış yüzde 67.9 ile diğer harcamalarda (spor, eğlence, eğitim, mücevher, altın, gümüş, halı, kilim vs), yüzde 61.6 ile seyahat öncesi harcamalarda (Giyecek, ilaç, çanta, kamera, film vb.) ve yüzde 61 ile konaklama harcamalarında görüldü.
Yurt içinde ikamet edenler bu yılın ilk çeyreğinde de geçen yıl olduğu gibi en çok yakınlarını ziyaret etmek ve tatil için seyahat etti. Ancak iki rakamda da keskin düşüş görüldü. Yakınları ziyaret etmek için yapılan seyahatlerin sayısı geçen yıl ilk çeyreğe göre yüzde 37, tatil için yapılan seyahatlerin sayısıysa yüzde 64 azaldı.
En çok akraba yanında
Yakınları ziyaret amacı ile yapılan seyahatler yüzde 74.7 ile ilk sırada yer alırken, seyahate çıkış amaçlarında ikinci sırada yüzde 11.4 ile ‘gezi, eğlence, tatil’, üçüncü sırada ise ile yüzde 7.4 ile ‘sağlık’ yer aldı.
Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 61 milyon 98 bin geceleme sayısı ile en çok ‘arkadaş veya akraba evinde’ kaldı.
Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 7 milyon 502 bin geceleme ile ‘kendi evi’ yer alırken, ‘otel’ 2 milyon 161 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.
Geçen yıl ilk çeyrekte en fazla 25-44 ve 45-65 yaş aralığındakiler yolculuk yaparken, bu sayı bu yılın aynı döneminde aynı yaş grubunda azaldı.