• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

HES kodu ve ateş ölçümüyle halı saha maçına çıktılar; gol sevinci yaşayamadılar: 'Oyun stilimiz bile değişti'

14/08/2020 12:45

Yeniden açılan halı sahalarda oyuncular ateş ölçtürerek, HES koduyla sahaya çıkıyor.

Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Corona virüsü salgınının başlamasıyla beraber mart ayında faaliyetleri durdurulan Türkiye genelindeki yaklaşık 13 bin, İstanbul’da ise 2 bine yakın halı saha işletmesi, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterler sonrası İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile 12 Ağustos’ta kapılarını yeniden açtı.


Bundan böyle halı saha meraklıları e-devlet, SMS veya Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden temin edeceği HES kodunu, maçtan önce işletme yetkilisine bildirerek kaydını yaptırmak zorunda.

Kayıt sırasında kişi pozitif ya da vaka temaslısı olarak çıkarsa kesinlikle işletmeye alınmayacak ve Sağlık Bakanlığı Alo 184 hattına da bildirimi yapılacak.

Ayrıca oyuncu, o an ‘risksiz’ çıksa bile daha sonradan pozitif ya da temaslı olduğu belirlenirse, maç yaptığı tarih ve saatlerde kimlerle bir arada olduğu, bu kayıtlardan tespit edilebilecek ve bu kişiler de hiç vakit kaybedilmeden Sağlık Bakanlığı Filyasyon Takip Sistemi’ne alınacak.

Mesafeli gol sevinci

Fotoğraf: AA

Artık gol attıktan sonra sarılmak, kucaklaşmak gibi mesafeyi ihlal eden tutumlar da yasaklandı.

Maç sırasında maske takmak zorunlu olmasa da, saha dışındaki alanlarda maskesiz dolaşmak kesinlikle yasak olacak.

Maçtan sonra duş almak, maçtan önce ya da sonra soyunma odasını kullanmak, maçlara misafir veya izleyici olarak katılmak da yasaklanan uygulamalar arasında yer aldı.

Tesisler her gün temizlenecek, 15 günde bir ise belediyeler tarafından komple dezenfekte edilecek.

Futbol topları dahi, her maç öncesi dezenfektanla temizlendikten sonra oyunculara teslim edilecek.

Halı sahalar haftada bir kez bulundukları ilçe kaymakamlıkları tarafından denetlenecek, kurallara uymayanların faaliyetleri tekrar durdurulabilecek.

‘Hasret bitti’

Fotoğraf: DHA

Halı saha işletmecisi Sinan Seven, beş aylık hasretin bittiğine çok mutlu olduklarını söyleyerek şöyle konuştu: “Tabii sürede maddi olarak çok zorlandık. Bu hafta sahalar açıldıktan sonra gerçekten çok mutlu olduk. Spor severlerimiz de mutlu bir şekilde maçlarına başladılar. Beş aydır spor yapmaya hasret kalmışlardı. Artık yeni kriterlerimiz mevcut. Bunlardan özellikle en önemlisi soyunma odalarını ve maç sonrası duş faaliyetini kaldırdık. Sahaya giriş ve çıkışlarda sosyal mesafenin korunmasına özen gösteriyoruz. En önemlisi ise HES kodununun bizde de zorunlu hale getirilmesi. Gelen her oyuncudan HES kodunu alıp sisteme giriyoruz. Böylece kişinin risk durumunu anında görebiliyoruz. Risk taşıyan biri çıkarsa kayıt altına alıyoruz ve hiçbir şekilde tesisimize almıyoruz. İnsanlarla temasta bulunmasının da önüne geçmiş oluyoruz. Tabii ki bu uygulamayı bütün tesislerin kullanması gerekiyor ki salgınla mücadelede başarılı olabilelim.”

‘Kafeteryada giyiniyorlardı’

Eskiden maç için gelen kişilerin sorgusuz sualsiz soyunma odalarına gidebildiğini söyleyen Seven, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada kıyafetlerini değiştirip sahaya gidiyorlar ve maçları bittikten sonra da duşlarını alıp evlerine dönüyorlardı. Artık bu uygulamalar kalktı. Kapıda ateşleri ölçülüyor, maskeleri yoksa maske veriyoruz ve soyunma odalarını kullanmadan direkt sahaya gidip sporlarını yapıp maçları bittikten sonra duş almadan ayrılmak durumundalar. Bunun dışında belediyeye yapmış olduğunuz müracaat sonucu 15 günde bir belediye tarafından tesisin tümüne dezenfeksiyon işlemi yapılıyor. Ayrıca kendi personelimizle de günlük hijyen ve temizlik işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Kafeteryamızda da masa sayısını yüzde 50 azalttık. Sosyal mesafeyi bu şekilde sağlayacağız. 220 metrekareye maksimum 14 veya 15 kişi alabiliyoruz. Şimdilik yaz olduğu için bütün alan açık, bu şekilde havalandırmayı çok rahat gerçekleştiriyoruz. Kış aylarında ise periyodik olarak sağ ve sol kanatları açıp havalandırmayı gerçekleştireceğiz.”

‘Duş olmasın maç olsun’

Yaklaşık 15 yıldır aralıksız halı saha maçlarına gittiğini söyleyen Hakan Arslan, şöyle konuştu: “Haftanın üç günü maşa giderdik. 5 aydır maç yapamıyorduk. Onun yerini açık havada yürüyüş ile doldurmaya çalıştık ama o da bizi tatmin etmiyordu. Sahaların açılması için çok mücadele ettik ve en sonunda açıldı, çok sevinçliyiz. Eskiden rahattık, şimdi pandemiden dolayı çekiniyoruz. O nedenle maç sırasında mümkün olduğunca ikili mücadeleye girmiyoruz sosyal mesafe açısından. Duşlarımız da kalktı ama maçımız olsun, duşumuz olmasın sorun değil. Yeter ki spor yapabilelim.”

‘Oyun stilimiz değişti’

Çocukluğundan beri halı sahada futbol oynadığını söyleyen İbrahim Baltacı ise “Amatör olarak futbol hayatım da vardı geçmişte. Pandemi zamanında halı sahalar kapandığında biz halı saha grubu olarak gerçekten bayağı zorluklar yaşadık. En azından haftada birkaç gün gelip ter atıyorduk. Spor yapmayı gerçekten özlemişiz. Tabii maç sırasındaki oyun stilimiz de değişti mecburen. Uzun zamandır oynamadığımız için sakatlık yaşarız kaygısıyla da ikili markaja çok girmiyoruz zaten. Mecburen kaçınmış oluyoruz temas ve yakın mesafeden. Soyunma odalarını da kullanmayacağız ama sorun değil, zaten giyinik olarak geliyoruz” diye konuştu.

Kategori:Diken'e takılanlar

SON HABERLER

İstanbul'da bazı yollar kapalı

İstanbul’da 25 Mayıs’ta Galatasaray’ın şampiyonluk kutlaması nedeniyle bazı yollar kapalı.

İmamoğlu'nun telefonu: İBB bürokratı evinde olduğunu söyledi, arama talep etti

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ikinci telefonunun yerini İBB Teknoloji Grup Başkanı Erol Özgüner’in söylediği ortaya çıktı.

Fatih Altaylı'ya 'tehdit': Suç duyurusunda bulunuyorum

Gazeteci Fatih Altaylı tehdit edildiğini açıkladı.

Galatasaray'ın takım otobüsüne taşlı saldırı

Bugün Göztepe’yi 2-0 mağlup eden Galatasaray’ın takım otobüsüne taşlı saldırı düzenlendi.

ABD'li şarkıcı Billy Joel, beyin hastalığı nedeniyle tüm konserlerini iptal etti

ABD’li şarkıcı ve söz yazarı Billy Joel, işitme ve görme duyularını etkileyen beyin rahatsızlığı nedeniyle Kuzey Amerika ve Britanya’da vereceği tüm konserleri iptal etti.

İki yıl önce tanıştığı 'hayatının aşkının' izinde: Sosyal medya çağında mutsuz sonla biten bir peri masalı
Russell Crowe'dan patlamada zarar gören Beyrut restoranına bağış: Anthony Bourdain de aynısını yapardı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 763 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Savaşkan İskefli: TOFAŞ ve Stellantis arasındaki birleşme, otomotiv sanayisi için hem bir fırsat hem de sınav

Mehmet Yaşin: 'Sabahçı' modasının öncüleri, kararında sabah içkisinin insanı canlandırdığını iddia ediyorlar

Berkant Gültekin: Bahçeli bir bakıma tüm sırrı ve gizemi bozdu

Gündüz Vassaf: Gün, Harvard'la dayanışmanın günü

Mithat Fabian Sözmen: İşçi sınıfının taraftarlığı anonimliğe, edilgenliğe ve seyirciliğe mahkum

Selin Nakıpoğlu: Diyanet iktidarın emrindeki politik bir aygıt

Cihan Tuğal: Uluslararası ilişkileri aile ilişkilerinin belirlediği bir döneme mi giriyoruz?

Recep Genel: O mis kokulu salatalıklar, domatesler, marullar bizi yavaş yavaş öldürüyor

Rahmi Turan: Erdoğan'a 'ömür boyu cumhurbaşkanlığı' sağlanmak için çalışmalar olduğu iddiaları var

Timur Soykan: Türkiye'de yaşamak vahşi bir dolandırıcı ormanında hayatta kalmaya benziyor

Onur Çanakçı: 'Faizle değil, üretimle büyüme' anlayışının uygulanması şart

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×