HDP, referandumda Anayasa ilkelerinin ihlal edildiğini gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.
CHP, Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı itirazın ardından Danıştay’a idari dava açarak YSK’nın referandum sonuçlarını kesin olarak açıklamasının yürütmesinin durdurulmasını istemişti.
YSK’nın mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmasına ilişkin kararı CHP’nin itiraz noktasıydı. Başvuruda YSK’nın kararının denetlenmesi, sonuçlanana kadar kesin sonuçların açıklanmaması isteniyordu.
Danıştay, yetkisi olmadığı gerekçesiyle dosyayı geri çevirerek, “Karar verilmesine yer olmadığına hükmedildi” demiş, parti AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
HDP’yi temsilen eş genel başkan yardımcısı Fatma Kurtulan’ın yaptığı başvuruda şöyle dendi: “Başvurumuzun İç Tüzük’ün 68. maddesi uyarınca öncelikli olarak incelenmesine, başvurucunun serbest seçim hakkı ile seçimlerde uygulanacak ilkeler ve esasları düzenleyen Anayasa’nın 67. maddesinin ihlali nedeniyle hak kaybına uğradığına, başvurucunun ifade özgürlüğü kapsamında korunması zorunlu olan ifade ve eylemleri nedeniyle yönetici, milletvekili ve üyelerinin tutuklanması, sistematik gözaltı tehdidiyle karşı karşıya kalmaları ve sürekli engellenmeleri nedeniyle, düşünceyi aktarma ve yayma hürriyetinin, örgütlenme özgürlüğü ile beraber toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine, bu ihlallerin tespitiyle yargılama gideri ve avukatlık ücretinin tarafımıza ödenmesine, karar verilmesine saygıyla talep ediyoruz.”