• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Hasan Bülent Kahraman: Meydan yoksa, toplantı ve gösteri yoksa demokrasi yoktur

17/04/2025 09:13

warning
Okura not:

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Türkiye’de meydanlar çeşitli demokratik talepleri dile getiren insanlarla doluyor. Her zaman değil, zaman zaman görülen bu durum özünde bir toplum ve demokrasi meselesidir. Her toplum ve demokrasi meselesinin değişmez bazı ilkeleri vardır. Diyalog, uzlaşma, temsil, katılım gibi unsurlar o sabiteler arasındadır. Hepsinin toplamı olan bileşke ise tam da o gerçek ‘gösteriler’ ve onların cereyan ettiği meydanlardır. Meydan yoksa, toplantı ve gösteri yoksa demokrasi yoktur. Çünkü mekân dediğimiz olgu siyasaldır, ciddi bir hafızaya sahiptir ve katılımcılığı ölçüsünde siyaset üretme kapasitesini haizdir. Bu gerçek anlaşılmadan bugünkü sorunlar çözülemez.


Toplum siyasetin öznesidir. Toplumun olmadığı, hatta iki kişinin bir arada bulunmadığı yerde siyaset olmaz. Siyaset çoğullukla ilgilidir. Yine çoğulluk işin içinde bulunduğundan siyaset demokrasiyi ‘icat’ etmiştir. Demokrasi, çoğunlukla (‘çoğullukla’ değil) ilgilidir. Ama demokratik siyaset çoğunluğun azınlık haklarını gözeterek edip eylemesidir. Buna mukabil demokratik siyaset kapalı mekanda cereyan edemez. Demokrasi, hatta siyaset, ‘agora’yı gereksinir. Agora, topluluğun bir arada bulunduğu ortak alandır ve insanlar orada konuşarak (‘parler’-parlamento) siyaset yaparlar.

Bugün de meydanları dolduran insanlar var, gençler var. Yukarıda yaptığım agora/meydan ve politika ilişkisi iktidarın dikkatle izlemesi ve çok iyi okuması gereken bir gerçektir. Her toplum olayının devleti/iktidarı ‘yıkmayı’ hedefleyen ve sertlikle bastırılması öngörülen hareketler olarak nitelendirilmesi yanlıştır. Çünkü öyle değildir. Toplum talepleri elbette iktidarların değişimini öngörür ve içerir, demokrasiyi başka türlü nasıl tanımlayacağız? Toplumsal talepler daima iktidarların daha demokratik tutumlar içine girmesi için çıkarılan bir çağrıdır. Taleplerin ekonomik veya siyasal içerikte olması bu gerçeği değiştirmez. Çünkü demokrasi sadece seçimle ilgili bir yöntem değildir. Gayet karmaşık ve kapsamlıdır. Antik Yunan’dan beri gelen iki kavramla demokrasi oluşabilir. Bunlar eleutheria yani özgürlük ve parrhessia yani özgür konuşma (düşünce özgürlüğü) kavramlarıdır. Bu iki hakkın kısıtlandığı her ortamda demokrasi tartışmalıdır.

Hasan Bülent Kahraman’ın yazısı

Kategori:Günün 11'i

SON HABERLER

Üç kez kapatılmıştı: CHP'nin dördüncü boykot sitesi yayında

CHP, boykot sitesine üçüncü kez erişim engeli getirilmesinin ardından ‘boykotyap2025.com’ sitesinin yayına girdiğini duyurdu.

Yılmaz Özdil hakkında soruşturma

Gazeteci-yazar Yılmaz Özdil hakkında ‘Türkiye Cumhuriyeti devletini hedef alan veya aşağılayıcı paylaşımı’ nedeniyle resen soruşturma başlatıldı.

Beylikdüzü'nde metrobüs kazası: Şoför tutuklandı

Beylikdüzü’nde bir kişinin öldüğü metrobüs kazasında gözaltına alınan şoför tutuklandı.

Brezilya Milli Takımı Carlo Ancelotti'yle anlaştı

Brezilya Milli Takımı, İtalyan teknik direktör Carlo Ancelotti’yle anlaştı.

Hamas, ABD-İsrail vatandaşı esiri serbest bıraktı

Hamas’ın ABD’yle doğrudan görüşmeleri neticesinde Gazze’deki ABD-İsrail çifte vatandaşı esir asker, Kızılhaç heyetine teslim edilerek serbest bırakıldı.

Mine Söğüt: Mevcut iktidar modelleri, şakacı pankartlar açan ama hiç de şaka yapmayan Z kuşağı karşısında hızla cüceleşiyor
Ahmet Gürsoy: Haksızlığın kitabı var mı bilmem ama bu arkadaşlar uygulamalarıyla tarihe yazıyor

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 750 gündür hapiste

YAZARLAR

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Füruzan'ın röportajlarındaki dil dikenleri

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Alaattin Aktaş: 'Şak diye 10 milyar döviz satma' önerisi acaba 'şak' kısmı aynı kalmak kaydıyla faiz artışında uygulansaydı…

Murat Muratoğlu: 'Dış mihrak', 'üst akıl', 'iç hain' derken şimdi de repertuara 'malum çevreler' eklendi

Abdullah Tolu: Büyük şirketler futbol kulüplerinin statlarında loca kiralayarak, müşterileri ve personelini ağırlıyor

Yusuf Dinç: Politika faizini, enflasyonu bahane edip kura göre ayarlamaktan vazgeçilmeli…

Engin Solakoğlu: ABD'nin Ortadoğu'da yeniden çizmeye kalkıştığı harita bakımından Türkiye'nin önemi eşsiz

Erdal Sağlam: Bu iktidarın enflasyonu tek haneye indiremeyeceği çok açık

Ünal Özüak: Malaga ligin en iyi takımı olabilir ama Galatasaray daha motive olmalıydı

Abbas Güçlü: Çin, başta ABD olmak üzere diğerlerine hiç benzemiyor!

Nuray Babacan: Temkinli duran AKP'li siyasetçiler var

Murat Belge: İki çocuğunu öldürmüş 'vatanperver'le aynı safta yer almak 'bütün' AKP sempatizanlarını mutlu eder mi?

Faruk Bildirici: Haberi düzeltmesi, istismarın ayrıntılarının pornografik bir dille anlatıldığı satırları silmesi gerekirdi

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×