Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Ya her yerin gazete olsa ne yazar” diye tepki gösterdiği ABD’nin saygın gazetesi New York Times, 7 Haziran seçim sonuçlarını değerlendirdiği başyazısında, “Türkiye’de demokrasi kazandı” yorumunu yaptı.

Fotoğraflar: Reuters
Başyazı, “Türkler, giderek daha otoriter bir lidere dönüşen Erdoğan’ın daha fazla gücü kendinde toplamasına izin vermeyeceklerini, ona parlamento çoğunluğu sağlamayı reddedip Kürt azınlığın temsilcilerine oy atarak gösterdi” değerlendirmesiyle başladı.
7 Haziran’daki seçim sonuçlarının Erdoğan için ‘ses getiren bir cezalandırma‘ olduğunu yorumunu yapan gazete, “Erdoğan, bu seçimleri kendisi için referanduma dönüştürdü ve sonunda, hala ülkesinin en heybetli siyasetçisi olarak kalsa da, ciddi şekilde lekelendiği ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
Pazar günkü seçimler öncesinde AKP’nin TBMM’de 327 sandalyeye sahip olduğunu hatırlatan New York Times, seçimlerin ardından partinin Meclis’e 258 milletvekili sokabildiğini ve bu sayının Erdoğan’ın arzu ettiği Anayasa değişikliği için yeterli olmadığını kaydetti.
‘Esad’ı devirme takıntısı…’
“Erdoğan, bir zamanlar farklı bir gelecek vaad ediyordu; partisi, dini azınlıkların haklarının savunulması gibi demokrasinin geliştirilmesinin parlak bir savunucusu olacaktı” denilen yazıda, zaman içinde Erdoğan’ın demokrasi yolundan ‘keskin‘ biçimde saptığı belirtildi.
Başyazı şu ifadelerle devam etti: “2013’teki barışçıl gösterilere aşırı güçle yanıt verdi ve bir yolsuzluk skandalından yakasını kurtaramadı. Bölgesel sorunlar kötü yönetti. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirme takıntısı, Suriye’ye giderek Irak İslam Şam Devleti’ne (IŞİD) katılmak isteyen cihatçıların Türkiye’den geçmesine izin vermesine neden oldu. Entegre savunma sistemlerinin yerleştirilmesi ve ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun, askeri üsleri kullanmasına itiraz etmesi, Türkiye’nin NATO’ya bağlılığı hakkındaki şüpheleri artırdı.”
‘Alınganların en alınganı’
“Sert adam imajının altında alınganların en alınganı biri yatıyor” diyen gazete, Erdoğan’ın Türk medyasını korkutması ve müdahale etmesinin uzun süredir devam ettiğini belirterek bu durumun giderek vahim hale geldiğini kaydetti.
Erdoğan’ın karşısındaki muhalefetin zayıf oluşundan faydalandığını savunan New York Times’a göre bu durum HDP’yle birlikte değişti.
“HDP laikler, kadınlar ve Erdoğan idaresinden mutsuz olanlara bir çıkış yolu olmasının yanı sıra 30 yıldır devletle kanlı bir kavga içindeki Kürtlerin de Türkiye siyasetinde önemli bir güç haline gelmesini sağladı” denilen yazıda, önümüzdeki haftaların Türkiye için kararsız ve belirsiz olduğununa dikkat çekildi.
‘Ülke, uzun süreli kararsızlığı göze alamaz’
Koalisyon hükümetinin kurulamaması halinde erken seçime gidilebileceğini hatırlatıldığı New York Times’ın başyazısı şu ifadelerle son buldu: “Bir (koalisyon) kurulsa bile, büyük zorluklar hala devam ediyor: durağan bir ekonomi, Türkiye’nin sınırlarındaki kamplarda yaşayan 2 milyon Suriyeli sığınmacı, Suriye ve Irak’taki IŞİD, Türkiye’deki Kürtler, Batı’yla düzeltilmesi gereken sorunlu ilişkiler. Ülke, uzun süren kararsızlığı göze alamaz.”