Gürcistanlılar 12 gündür, hükümetin Avrupa Birliği’yle (AB) müzakerelerin başlatılmasını askıya almasını protesto ediyor.
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze’nin ülkenin AB’ye katılım müzakerelerini dört yıllığına askıya almıştı. Bu açıklamanın ardından başlayan protesto gösterileri bugün de sürdü.
Hükümetin kararına tepkili göstericiler, gece saatlerinde başkent Tiflis’te parlamentonun önünde toplandı.
Ülkede devam eden gösterilerde gözaltına alınanların serbest bırakılmasını ve parlamento seçimlerinin yenilenmesini talep eden göstericiler, AB’nin, Gürcistan’ın ve çeşitli ülkelerin bayraklarını taşıdı, hükümet karşıtı sloganlar attı.
Şota Rustaveli Caddesi’ni trafiğe kapatan göstericiler, gece yarısından sonra dağıldı.
Batum kentinde de gösteriler düzenlendi.
Hükümetin AB’yle müzakerelerin durdurulması kararı
Avrupa Parlamentosu, 26 Ekim’de Gürcistan’daki parlamento seçimlerinin yenilenmesi çağrısında bulunmuş, muhalefet ve AB yanlısı eylemciler sokaklara dökülerek gösteriler düzenlemeye başlamıştı.
Başbakan Kobakhidze, 28 Kasım’daki açıklamasında bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan’ın iç işlerine karıştığını ve AB parasıyla şantaj yaptığını belirterek “Bütün bunları göz önünde bulundurarak AB’yle müzakerelerin başlatılmasını 2028 sonuna kadar gündeme almamaya karar verdik” demişti.
Kobakhidze, ülkesinin 2030’da AB üyesi olması için çalışmalarına devam edeceğini savunmuştu.
Gürcistan’ın kararına tepkiler
ABD Dışişleri Bakanlığı, AB’yle müzakereleri durduran Gürcistan’la stratejik ilişkilerini askıya almıştı.
AB’nin yeni Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da hükümet karşıtı göstericilere desteğini açıkladı.
Baltık ülkeleri de Gürcistan hükümetinin üst düzey bazı temsilcilerine ülkeye giriş yasağı koydu.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze’yle bazı hükümet yetkililerine yönelik yaptırım uygulamayı öngören kararname çıkardı.
Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan’a daha fazla yaptırım sinyali verdi.