Mahkeme, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘Erdoğan’a hakaret’ suçlamasıyla Diyarbakır’da yargılandığı davanın güvenlik gerekçesiyle başka kentte görülmesini istedi.

Fotoğraf: DHA
Geçen yılın kasım ayından bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş’a, 9 Eylül 2015’te Diyarbakır’da yaptığı bir konuşma nedeniyle ‘Erdoğan’a hakaret’ iddiasıyla açılmıştı.
Demirtaş, cezaevinden SEGBİS’le duruşmaya katılmak yerine bizzat mahkeme getirilmeyi talep etmişti. Mahkeme de 6 Temmuz’da savunmasının alınabilmesi için HDP liderinin talebini kabul etmişti.
Duruşma bugün görülecekti ancak Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nin 13 Ekim’de ara karar vererek duruşmanın başka bir kentte yapılmasını istediği ortaya çıktı.
‘Güvenliğe tehdit’
Ara kararda, daha önce Demirtaş’ın duruşmaya getirilmesine karar verildiği hatırlatılarak, HDP liderinin Diyarbakır’da bulundurulmasının kamu güvenliği açısından tehlike oluşturabileceğinin değerlendirildiği, bu nedenle karardan vazgeçildiği kaydedildi.
Nakil talebi
Kararda, şimdiye dek dört duruşmada yapıldığı, Demirtaş’ın da SEGBİS’le katılmayı reddettiği belirtilerek şunlar kaydedildi: “Sanığı sonraki duruşmalarda da SEGBİS aracılığıyla beyanının tespit edilemeyeceği; önceki celselerde SEGBİS aracılığıyla savunmasının tespitine karar verildiği halde, sanığın SEGBİS duruşmalarına ısrarla katılmadığı, bu nedenle bu yolla savunmasının alınamadığı da gözetilerek; sanık hakkında Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyasında yapılan yargılama sonucunda davanın Diyarbakır’da görülmesinin kamu güvenliği açısından tehlike oluşturabileceğinden davanın nakline karar verildiği hususu dikkate alınarak; sanığın yargılamasının Diyarbakır’da yapılması halinde kamu güvenliği açısından tehlike yaratması ihtimaline binaen davanın naklinin değerlendirilmesi hususunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına karar verildi.”
Talebi alan başsavcılık, dosyayı Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek. Tarafların görüşünün alınmasının ardından da Yargıtay’ın ilgili dairesi yargılamanın nerede yapılacağına karar verecek.