Avrupa’nın en büyük Müslüman nüfusuna ev sahipliği yapan Fransa, bir kez daha ‘İslamofobi mi, ifade özgürlüğü mü?‘ tartışması nedeniyle ortadan ikiye bölündü. Bu kez sebep, ülkenin en tanınan sağcı gazeteci-yazarlarından Eric Zemmour’un, ‘Fransızların, Müslümanlara Fransa’yı terk etmelerini söyleme hakları var‘ demesi.
Zemmour, başta ırkçılık karşıtı gruplar olmak üzere birçok kesimden ‘İslamofobi‘ gerekçesiyle tepki çeken bu sözlerinden sonra 11 yıldır sunuculuğunu yaptığı televizyon programından kovuldu. Ancak sağın yanı sıra geçmişte birçok kez çetin tartışmalara girdiği solun da bazı isimleri, kendisine ifade özgürlüğü gerekçesiyle sahip çıktı.
Zemmour, İtalyan gazetesi Il Corriere della Sera’ya ekim ayında verdiği röportajda, ‘Fransa vatandaşlarının sınırdışı edilemeyeceğini‘ söylese de, ‘olası bir iç savaşın önüne geçmek için‘ ülkesinin yabancılara “Artık evinize gidin” demeye hakkı olduğunu savunmuştu.
‘Değerlerimizi lekeledi’
Yayınlandığı günlerde gözden kaçan röportaj, 2012’de Sol Blok’un cumhurbaşkanı adayı olan Jean Luc Melenchon tarafından Fransızca’ya tercüme edilince ülke siyasetinin ana gündem maddelerinden biri haline geldi. Zemmour, ırkçılık karşıtı gruplar tarafından sert biçimde eleştirildikten sonra, i-Télé kanalındaki görevine son verildi. Haftada iki gün program yaptığı RTL radyosu da bir açıklama yayımlayarak, Zemmour’un sözlerinin RTL değerlerini ‘lekelediğini‘ belirtti.
Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve da ‘iğrenç şekilde‘ saldırıya uğrayan tüm Müslümanların yanında olduğunu belirttti. Gazeteciler Sendikası da Zemmour’un kovulmasına destek verdi.
Diğer yandan, Marine Le Pen’in lideri olduğu aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi ve bazı sol görüşlü siyasetçiler, Zemmour’un açıklamalarının ‘ifade özgürlüğü‘ kapsamında olduğu görüşünde.
Zemmour: Hayali manipülasyon
Tartışmalara Le Figaro gazetesindeki köşesinde yanıt veren Zemmour’sa, yaşananları ‘hayali manipülasyon‘ olarak değerlendirdi. Zemmour, Fransa’da 2’inci Dünya Savaşı’ndaki Yahudi soykırımını hatırlatması nedeniyle siyaseten ‘kaçınılan’ ‘sınırdışı (deport)’ terimini kullanmadığını söyleyen Zemmour, bu sözcüğün kendisine sorulan soruda geçmediği halde gazetede kullanıldığını iddia etti. Zemmour, “Sırada ne var? Okurlarımı hapse mi atacaksınız?” diye yazdı.
Kitabı da tartışma yaratmıştı
Zemmour’un Ekim 2014’te yayımlanan ‘Fransa’nın İntiharı (Le Suicide Français)’ isimli kitabı üç ay içinde 250 binin üzerinde satıldı. Fransa’da tartışma yaratan kitapta, ülkenin esas kimliğinin ‘göçmenler, feminizm, homoseksüellik, Avrupa ve 2’inci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin maruz kaldığı zulümden dolayı duyduğu gereksiz suçluluk duydusu‘ nedeniyle mahvolduğu savunuluyor.