Endonezyalı balıkçılar, yetkililerin denizde sürüklenen Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmenlerin kurtarılmasına izin vermediğini öne sürdü.

Fotoğraf: Reuters
BBC’nin haberine göre Endonezyalı balıkçılar, Hint Okyanusu ve Andaman Denizi’nden beklenen göçmenler için yetkililerin, “Boğulsalar da göçmenleri kurtarmayın” dediğini aktardı.
Birleşmiş Milletler’se Andaman Denizi’ndeki tekneler içinde bekleyen Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmenlerin kurtarılması için çağrı yaptı.
Ancak Tayland, Malezya ve Endonezya hükümetleri, göçmenlerin hoş karşılanmayacağı iddiasıyla ülkelerine giriş için izin vermemekte ısrarlı. Çarşamba günü Kuala Lumpur’da bir araya gelecek üç ülkenin dışişleri bakanları göçmen sorununu çözmek için insan kaçakçılığıyla mücadeleyi tartışacaklarını açıkladı.
Arakanlı Müslümanlara yönelik ayrımcı politikaları nedeniyle eleştirilerin odağındaki Myanmar hükümetiyse, ucuz iş gücü yaratmak isteyen komşu ülkelerin yasadışı göçü teşvik ettiği iddiasında.
Ne olmuştu?
Myanmar sınırı yakındaki Arakan ve Bangladeşli göçmenlere ait olduğu tahmin edilen 33 cesedin bulunmasının ardından insan kaçakçıları tarafından kullanıldığına inanılan kampların temizlenmesi için harekete geçen Tayland, insan kaçakçılığıyla bağlantılı 30’dan fazla insanı tutuklamıştı.
Tayland’ın insan kaçakçılarına karşı önlemlerini sıklaştıracağını açıklamasının ardından Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanlar ve Bangladeşlileri taşıyan göçmen tekneleri rotalarını Endonezya ve Malezya’ya çevirmişti. Ancak bu iki ülke de, göçmenlerin ‘hoş karşılanmayacağı‘ gerekçesiyle ülkeye girişlerini izin vermemişti.
Kaptanların da tekneleri terk etmesi üzerine Hint Okyanusu ve Andaman Denizi’nde kaderleriyle başbaşa bırakılan göçmenlerin yaklaşık 1400’ü Endonezyalı balıkçılar tarafından kurtarılmıştı. Binlercesiyse halen aç ve sussuz halde, açık denizdeki yakıtı olmayan teknelerde kurtarılmayı bekliyor.