Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Orta vadede yüksek lisans yapmayanın öğretmen olmaması gerekir” dedi. Selçuk bu yıl liselere giriş sınavının haziran ayında düzenlenebileciğini de söyledi.

Fotoğraf: DHA
Hürriyet’ten Nuran Çakmakçı’nın haberine göre Selçuk, ‘2023 Eğitim Vizyonu’nda öngörülen uygulamalarla ilgili bilgi verdi.
Bakan, okul öncesi eğitimin üç yıl sonra zorunlu hale geleceğini, geçişin altyapı planlamalarıyla birlikte zamana yayılacağını, özel okullarda çalışan öğretmenlerin en düşük ücretleri konusunda standart belirleme hedefleri olduğunu, liselere giriş sınavının haziranda olmasını planladıklarını, sözleşmeli öğretmenliğin kalkmayacağını, öğretmenliğe girişte mülakatların devam edeceğini anlattı.
Milli Eğitim bakanının açıklamalarında satır başları şöyle:
‘Sözleşmeli öğretmenlik tümüyle kalkmayacak’

Fotoğraf: Reuters
“60 bine yakın sözleşmeli öğretmen var. Sözleşmeli öğretmenlik yokken belli bölgelerde öğretmen bulmakta zorlandık. Kadrolu öğretmenler gelip sonra tayin istiyordu, orası boşalıyordu. O nedenle (sözleşmeli öğretmenlikte) altı seneyi seneyi indiriyoruz. Tümüyle kalkması gibi bir seçenek yok.
‘Ücrette asgari sınır belirlenmeli’
Ücrette asgari sınır belirlenmeli. Bu sınırın TL olarak hangi düzeyde olacağı henüz netleşmedi. Özel öğretimle ilgili geçtiğimiz yıllarda hızlı süreçten dolayı öğretmenlerin özlük hakları ve aldıkları ücretler konusunda bazı sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. Bunun için de asgari standart anlamında bir tebligat olacak.
‘Yüksek lisans yapmayan öğretmen olamayacak’
Eğitim fakültelerini tercih eden öğrencilerin daha yüksek puanlarla girmesi için birtakım düzenlemeler yapmalıyız. Şu anda 40 binin üzerinde öğrenci mezun oluyor. Daha az sayıda öğrenciyle eğitimde istihdamı iyileştirmek mümkün. Orta vadede yüksek lisans yapmayanın öğretmen olmaması gerekir.
‘Mesleki liselerin iş garantili olması için çalışıyoruz’

Fotoğraf: DHA
Çok sayıda mesleki ve teknik lisenin iş garantili olması için çalışıyoruz. Üretimden maddi pay alma, askerlik avantajları, sigorta priminin 9’uncu sınıftan itibaren ödenmesi gibi hususlara çalışılıyor.
‘Dijital ders alma fırsatı’
12’nci sınıfta üniversiteye hazırlık sürecinde Türkiye’de olanları görmezden gelemeyiz. Özel ders ihtiyacının nasıl tatmin edileceğiyle ilgili stratejiler belirlenecek. Türkiye’nin en iyi hocalarından dijital ders alma fırsatına herkes sahip olmalı. Burada aldığı derslerin üniversitede de sayılması için YÖK ile birlikte hareket etmeliyiz.
‘Sınavla ilgili takvim üç hafta içinde açıklanacak’

Fotoğraf: DHA
Liselere Geçiş Sınavı için örnek soruları yayınlamaya başladık. Sınavla ilgili takvim üç hafta içinde açıklanacak. Haziran ayı içinde olabilir ama daha netleşmedi.
‘Öğretmenin tezsiz yüksek lisans düzeyinde eğitim almalı’
Öğretmenin asgari iki dönem tezsiz yüksek lisans düzeyinde eğitim almasını bekliyoruz. Sadece tezsiz yüksek lisans değil, sertifikalarla, içerik katkılarıyla, okulların gelişim planları ve modellerinin desteklenmesiyle eğitim fakültelerinde öğretmenlerimizin yüz yüze, çevrimiçi ya da çevrimdışı eğitim almasını istiyoruz. Böylece ileride gelebilecek müfredat değişikliği, yaklaşım farklılıkları, her ne olacaksa öğretmen tarafından eğitim sürecinde görülmesini, yaşanmasını ve sınanmasını sağlamayı hedefliyoruz. Yüksek lisans yapmak öğretmenin kariyerinde bir kademeye yol açacak, ücret artışı olacak.
‘Okul öncesi eğitim üç yıl sonra zorunlu’

Fotoğraf: DHA (Temsili)
Okul öncesi eğitim üç yıl sonra zorunlu hale gelecek. Bu sürede ancak altyapı olgunlaşır. Kaç öğretmene ve dersliğe ihtiyacımız olduğunu, yatırım bütçemizi, hepsini alt başlıklarıyla ele aldık.”