• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKYapı Kredi Step

Doktor: Arkadaşımın emanet ettiği babasını kurtaramadım; bunun acısını yaşıyorum

17/09/2020 16:55

Zonguldak’taki Bülent Ecevit Üniversitesi’nde çalışan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilal Ayoğlu ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Özcan Pişkin, ön saflarda mücadele eden sağlık ordusunun iki mensubu.

Ayoğlu bir arkadaşının kendisine emanet ettiği babasını kurtaramamanın üzüntüsünü yaşıyor. Pişkin’in bu süreçte belleğinde yer eden şeylerden biri ise bir hastasının onu her gün arayıp soran ablasının öldüğünü söyleyememesi.


Fotoğraflar: AA

Süreci AA muhabirine anlatan Ayoğlu, bilinmezi yönetmenin zor olduğunu, en çok, sevdiklerinden ayrı kalmalarının kendilerini üzdüğünü söyledi.

İlk zamanlarda herkesin çok korktuğunu ancak görev bilinciyle korkulara yer kalmadığını vurgulayan Ayoğlu şöyle devam etti: “Korkusuzca savaştık. Bu süreçte maalesef üç hemşire, iki personel, iki asistan arkadaşımız enfekte oldu. Allah’tan hepsi hafif atlattı… Gencecik insanlar ağızlarında entübasyon tüpleri, entübe edilmiş haldeler. Sizden medet umuyorlar, gözlerinizin içine bakıyorlar. Çaresizler, şuurları açık ama çok büyük oksijen açlığı içerisindeler. Bu insanların da aileleri, evlatları var ve onları bir an önce buradan kurtarmanız lazım, onlara umut olmak zorundayız.”

‘Büyük kısmı KOAH hastasıydı’

Zonguldak’ın bir maden şehri olduğunu anımsatan Ayoğlu, “Bu şehirde KOAH olan çok hastamız var. İlk kaybettiğimiz hastalarımızın büyük bir kısmı da maalesef bunlardan oluşuyordu” dedi.

‘Helalleşmesine izin veremedik’

Ayoğlu, bir dönem birlikte görev yaptığı, daha sonra Ankara’ya tayin olan anestezi teknikeri arkadaşının babasının Covid-19’a yakalandığını belirterek şöyle devam etti: “Pandeminin ilk dönemlerinde babası hastanemize yatmıştı. Telefonla beni aradı, ‘Hocam babam size emanet’ dedi. Maalesef babası bana emanetti ama ben emanetini koruyamadım. Elimizden gelen her türlü çabaya rağmen arkadaşımın babasını hayata döndüremedim. Bunun hüznünü ve acısını yaşıyorum. Bana, ‘Hocam geleyim, babamı görebilir miyim’ dedi. Ben de, ‘Evinde çocuğun var, gelirsen onu enfekte edeceksin, şehre giriş, çıkışlar kapalı, gelme istersen’ dedim. Maalesef babasıyla helalleşmesine izin veremedik. Çok üzüldüm, keşke babasının şuuru açıkken onu içeri alabilseydik. Bu, benim içimde büyük bir yara olarak kaldı.”

Oğlunun salgın sürecinde doktor anne ve babası için gitar çalıp moral verdiği belirten Ayoğlu, çocuğuna doyasıya sarılmayı, mesai arkadaşlarıyla bir arada çay içmeyi ve öğle yemekleri yemeyi çok özlediğini dile getirdi.

Başhekim Yardımcısı Pişkin de mesleklerinin ne kadar kutsal olduğunu bildiklerini ancak ilk defa bu denli deneyimleme imkanı bulduklarını anlattı.

Kızı, onunla gurur duyduğunu söylemiş

Bu süreçte hiçbir sağlık çalışanının geri adım atmadığını belirten Pişkin,
birçok duygusal ana tanıklık ettiklerini dile getirerek şunları söyledi: “İnsanlar sağlık çalışanları için evlerinin ışıklarının yakıp söndürdü ve bizleri alkışladılar. O dönemi hiç unutamıyorum, Dokuz yaşındaki kızım, ‘Baba seninle gurur duyuyorum’ demişti. O an tarifsiz duygular yaşadım.”

‘Hastama, ablasının öldüğünü söyleyemedim’

Durumu ağır bir hasta için mücadele ederken yakınını kaybettiği bilgisini aldıklarını anlatan Pişkin şu ifadeleri kullandı: “Bir hastamız yaklaşık 45 gün yoğun bakımda kaldı. O hastamızın her gün görüşüp bilgi verdiğim ablası maalesef diyabet komasından hayatını kaybetti. Tam aksine kendi hastamız da çok iyi bir seyir gösterdi ve iyileşti. Hastamıza ablasının hayatını kaybettiği bilgisini veremedim. O duruma çok üzülmüştüm, beni çok etkilemişti.”

Hastaların durumuyla ilgili notlar aldığı bir defterinin bulunduğunu ve yaşadıkları bu zorlu süreci unutmamak için ömrü boyunca saklayacağını anlatan Pişkin, acı bir anısını şöyle anlattı: “Bir gün hasta yakını, ‘Babam size emanet’ dedi ve ağlamaya başladı. Maalesef bir gün sonra hastamızı kaybettik. O hasta yakınımızı arayıp bir şey söyleyemedim.”

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Gayrimenkul şirketinden halka arz başvurusu

Rönesans Gayrimenkul Yatırım halka arz edilmek için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu.

MR’a silahla giren kadın poposundan vuruldu

ABD’de manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazına silahla giren 57 yaşındaki kadın poposundan vuruldu.

Putin 2024’te de aday

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2024’te düzenlenecek devlet başkanı seçiminde aday olacağını duyurdu.

Türkiye Kupası 5’inci eleme turu karşılaşmaları belli oldu

Ziraat Türkiye Kupası’nda 5’inci eleme turu kura çekimi yapıldı.

Motokurye soruşturması: Somali cumhurbaşkanının oğlu Türkiye’den kaçmış

Motokurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un yurtdışına çıktığı belirlendi.

Dünya Bankası: Küresel toparlanma beş yılı bulabilir
AYM ‘hak ihlali’ dedi: Berberoğlu’nun siyaset yapma hakkı elinden alındı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 229 gündür hapiste

YAZARLAR

Kurtuluş son durakta bir tuhaf dörtlü: Minik, Mafya, Kamil Koç ve ben

Behzat Şahin

Kamusal entelektüel, akademi ve elitizm üzerine birkaç satır…

Murat Sevinç

Medeniyetler çatışması, Batı karşıtlığı ve İslamcılığın yeniden inşası

İhsan Dağı

Çok özel bir halk mıyız, neler oluyor, ne yaşıyoruz?

Murat Sevinç

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu… Sandığınız gibi değil

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Kissinger’ın arkasından

Bahadır Kaynak

Alıntıya hakkını ver, çöp-sözlerle doldurma

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Gözde Bedeloğlu: Eğitimde yokuş aşağı

Alaattin Aktaş: Zamlardan hükümet sorumlu

Şeref Oğuz: Uymayacaksan neden anayasa üretirsin?

Esfender Korkmaz: Ekonomide üç maymun

İsmail Saymaz: Ece Ronay kurşunları Ayhan Bora Kaplan’a uzanıyor

Murat Muratoğlu: Rezervin 54 milyar dolar ekside olduğunu söyleyecekler mi?

Emre Kongar: İktidar, milli eğitimi tarikatlara ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na havala etmiş durumda

Ali Sirmen: Şimdilik AKP avantajlı görünüyor

Zülal Kalkandelen: Sanki Filistin’deki katliamların sorumlusu Ecem Erkek’miş gibi

Fatih Altaylı: Galatasaray’ın düşmana ihtiyacı yok, o da içinde

Yusuf Karadaş: Putin’in ‘sürpriz’ ziyareti

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×