• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Yeni kültür elitlerinin hayali: Modern muhafazakar değil makul muhafazakar

13/01/2016 23:15


 

ORHAN TEKELİOĞLU

[email protected]


Biten seneye, anaakım TV kanallarında devam eden ve de yeni başlayan dizilere bakarak geçtiğimiz ve belki de bu yılın haletiruhiyesinin ne olacağını aşağı yukarı anlayabiliriz.

Özellikle siyaset bahsinde çok şey oldu 2015’te. Örneğin 2014 aralık ayında başlayan operasyonlar ve devam eden birçok soruşturma, dava neticesinde STV dizilerinin (‘propaganda dizileri’ diye kabaca sınıflayabileceğimiz) sonu geldi ve tabii ki bunu takip eden bir diğer soru da önem kazandı: Bu dizilerin izleyicisine ne oldu?

Daha çok C ve daha altındaki gruplara hitap eden ve hiç de küçümsenmeyecek reyting alan bu dizilerin izleyicilerinin hangi kanallara gittiğinin araştırılması gerekiyor. Benim varsayımım, büyük bir ihtimalle, ‘Kurtlar Vadisi’ ve ‘Diriliş Ertuğrul’a gittiği yönünde. ‘Küçük Gelin’in izleyicisinin hangi kanala yaradığını ise pek bilemiyorum.

Kanal D çok gerilere düştü

Sonra seçimler ve yol açtığı bir dizi iktisadî-siyasî etki neticesinde (devlet kökenli şirket reklamlarının tercih ettiği kanallar ya da pek de makbul olmadığı açıkça ifade edilen bazı yayın grupları gibi) kanallar arasındaki sıralama ve kârlılık da ciddî anlamda yer değiştirdi. İki üç sene öncenin açık ara birincisi Kanal D reyting yarışında (büyük bir ihtimalle kârlılıkta da) çok gerilere düştü ve bunun neticesinde bir sürü yönetici ve çalışanın işine son verildi.

Geçen yılın ‘yıldız’ kanalları ATV, TV8 ve Fox

Reytingler açısından düşününce, geçtiğimiz yılın ‘yıldız’ kanalları olarak siyaseten hükümete yakın olan ATV’yi, siyasetten bucak bucak kaçan (tabii ki, bu da bir başka tür siyaset anlayışı) TV8’i ve yeni izleyici panelini en iyi çözümleyen Fox öne çıktı.

Star, Kanal D’nin boşluğunu doldurmaya çalışan, hem Kanal D, hem de yeni izleyici paneli sosyolojisine yönelen bir kanal olarak öne çıkmaya çalıştı ama çok da başarılı olamadı. Star, hemen her daim ikincilik ile üçüncülük arasında gidip gelirken ATV, Fox ve dönem dönem de TV8 birinci oldu.

TRT’nin ‘Diriliş’i

dirilis1

TRT, ‘Diriliş Ertuğrul’la uzun yıllar sonra ilk kez banko birinci olabileceği bir dizi üretti. Diğer dizileri ise o kadar başarılı olmasa da, diğer kanalların aksine, daha düşük reytinglerle yayınlanmaya devam etti. ‘Diriliş Ertuğrul’un önemi, hükümetin uygulamaya çalıştığı, özünde milliyetçi ama Osmanlı geçmişini de kapsayan, benim ‘modern muhafazakâr’ diye tanımlamaya çalıştığım yeni dönem kültür siyasetlerinin model dizisi olabilmesinde saklı.

Demek ki, işin ideolojik bir boyutu da var ve bu bağlamda diziler dünyasının önemi de ortada. Başarı ve başarısızlıklarla dolu bir çaba bu aslında. Açıklayayım.

Son yıllara damgasını vuran, muhafazakâkar kültür siyasetlerinin etkisi açık ya da dolaylı olarak dizi anlatılarında ortaya çıkmaya başlar gibi de olsa, anlatıların sosyolojisi, örneğin günümüz şehir hayatıyla uyuşamadığından, çoğu zaman eksik ya da manasız kalıyor; dönem dizilerinde (‘Diriliş Ertuğrul’ gibi) biraz daha inandırıcı olabilse de, iş modern hayata geldi mi içinden çıkılmaz bir hâle geliyor. İşin aslı, hikayelerine muhafazakâr bir karakter vermeye çabalayan senaristlerin zihniyet dünyası, ekranda anlatılmaya çalışılanla uyuşamadığından çalışmıyor.

Bazıları, bu durumun farkında olduklarından bir başka eski ‘yordam’a başvurmaya başlıyor. Yeşilçam hikayelerini yeniden önümüze sunuyorlar. İyi de, Yeşilçam anlatılarının tarihsel dönemi ile günümüz arasında pek bir benzerlik kalmamış durumda; orada analatılmaya çalışılan modernlik ile muhafazakârlık arasındaki gerilimim yeni Türkiye metropol yaşamında karşılığı yok.

Ceyar’ı andıran ağa

Karagul

Biraz örnekler üzerinden gidelim.

‘Karagül’deki kötü ‘Kendal Ağa’ karakterinin Yeşilçam’dan aktarılan arkaik bir ‘ağa’ tiplemesiyle doğrudan ilintisi olduğu aşikâr ama, ‘Kendal’, aynı zamanda Dallas’taki Ceyar’a da benziyor! Yani, ne kötülenebiliyor ne de bir nefret öznesine dönüşüyor.

Eminim, seveni, beğenini çoktur ‘Kendal’ın. Ve sonuçta izlenen, reyting alan ama ideolojik olarak bir bulamaç olan bir hikaye ortaya çıkıyor. Çokeşlilik övülüyor mu, yeriliyor mu belli olmuyor. Kadına şiddet ile kadın dayanışması aynı anda ve tuhaf bir şekilde öne çıkarıyor, dizi taassup ile muhafazakârlık arasında savrulup duruyor.

Bir tuhaf eşkiya

eskiya hukumdar olmaz

Yenilerden bir başka tuhaf diziye, ‘Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz’a baktığımızda kafa karışıklığı iyice içinden çıkılmaz bir hâle geliyor. Çünkü, ‘Karagül’, kurmaca da olsa taşrada, ‘doğu’da hikayesini kurarken ‘Eşkiya’ tam da ‘batı’nın ortasında, şehrin zenginlerinin yaşadığı semtlerde, mafyatik aileler arasında geçiyor. Bu ailelerin çocukları ile dış dünyadaki zengin çocukları arasında pek bir fark hissedilmiyor.

Dahası, ailelerin erkeklerine aşık olan, dış dünyadaki ‘normal’ ailelerden gelen kadınların da bu âlemi hemen benimsemeleri tuhaf bir seküler, eğitimli genç kadın algısı yaratıyor. İki söylem alenen çatışmaya başlıyor—bir yanda kadını özgürleştiren, geleneksel erkeklerin dünyasından bağımsızlaştıran meslek sahibiyeti (‘Hızır’a metres olan mimar kızımız gibi) ile ataerkil erkeğe kendini teslime hazır, işini, evini evlenemeyeceğini bildiği bir erkeğe vakfeden kadın anlatısı ekranda sakil bir gösteriye dönüşüyor. Dizinin hikayesi sürekli olarak, hislerini mantıklarının önünde tutan ve bu nedenle ‘hata’ yapıp duran, dengesiz kadınlar ya da dengeli ama arkadan iş çevirmeye bayılan kadınlar resmi geçidine dönüşüyor.

Evet, bu dizi de izleniyor ama nasıl bir algılar silsilesiyle? Bu kadınlar, bir yandan dua edip kocalarının, sevgililerinin, çocuklarının eve sağ salim dönmesini arzularken, öte yandan, şiddeti, erkek egemenliğe biadı tam anlamıyla reddetmiyorlar da!

Sır, son 10 yılın kültür politikalarında

Peki, nerede başlıyor, nerede aksıyor, nerede neticeleniyor bu kafa karışıklığı? Tabii ki, son 10 yıla damgasını vuran hükümetlerin dönüştürdüğü, oluşturduğu devlet kurumlarının (aileyi korumadan RTÜK’e) tercih ettiği kültür politikalarında.

Nasıl erken cumhuriyet elitleri, 1930’lu yıllarda, memleketin ahalisini modern, seküler ve Batıcı bir dille dönüştürmeye çabaladılar ve neticesinde çeyrek, yarım, eksikli, parçalı, heterojen bir melezlik yarattılarsa bu dönemin elitleri de, modern bir muhafazakârlık öğretimini düstur edinmiş bir hâlde popüler kültürün araçlarını da kullanarak kitleleri yeniden eğitmeye, dönüştürmeye çabalıyorlar.

Benzerlik ve fark tam da bu noktada belirginleşiyor. Cumhuriyet elitleri, popüler kültüre asla yüz vermeden, popülist, yukardan aşağı yöntemlerle bu işi kotarmaya çalışmış ve popüler kültürün sınırlarına geldiğinde savaşı kaybetmişti. Bu dönem elitleri de, tam tersi bir yerden, popüler kültürden işe başlayarak kendi söylemlerini kurmaya, kiteleleri muhafazakâr değerlerle tekrar tanıştırmaya çalışıyor. İlk bakışta, çok daha etkili olabilecek gibi görünen bu mücadelenin ne yazık ki hiç bir şansı yok!

Çarşamba günleri iyi bir örnek

Popüler kültür, çok-parçalı ve çok-odaklı kültürel şekilenmesinden dolayı, farklı hiyerarşiler ve daha da önemlisi, muhalefet olanakları da sunan bir dünyada kurar kendi hakikâtlarını. Evet, günümüzün en ‘tutarlı’ siyasal-muhafazakâr mesajlarını veren ‘Diriliş Ertuğrul’ gibi bir dizi ile aynı günde ‘Poyraz Karayel’ ve ‘Kara Sevda’ gibi diziler de iş yapar, yapabiliyor da zaten.

Çarşamba günleri bu bakımdan iyi bir örnek. ‘Poyraz Karayel’, bir mafya dizisi gibi görünse de, bir yandan da Oğuz Atay romanlarını hatırlatan, sürekli olarak kaybedenlere (babasını arayan, devlet babayı bulan ama benimseyemeyen, sürekli kaybeden, neticede bir mafya babasına sığınan, özetle ‘yetim/öksüz’ bir evlat anlatısı) gönderme yapan, bir başka modern Türkiye’yi bize sürekli hatırlatırken ‘Kara Sevda’, Yeşilçam melodramlarına doğrudan gönderme yapan hikayesinde, bu sefer, neredeyse sınıfsal bir yerden, ‘aşağıdakiler’e odaklanan, onların ‘zenginler’den alacağı intikamı allayan, pullayan, izleyiciyi bir ‘öç ziyafeti’ne’ hazırlayan bir hikayeye dönüşüyor.

‘Modern muhafazakâr’ değil, ‘makul muhafazakâr’

Demem o ki, aynı akşam gösterimde olan üç dizinin yarattığı toplam etki ve algı, popüler kültürü denetlemenin ne denli imkânsız olduğunun tartışılmaz bir kanıtı gibi.

Kimse bana sormaz ama yine de yazayım: ‘Modern muhafazakâr’ bireyler değil, olsa olsa ‘makul muhafazakâr’ gruplar üretmekten başka bir hayali olmaması gerekiyor yeni kültür elitlerinin.

 

Filed Under: Keyif

SON HABERLER

Kılıçdaroğlu: Ensar ve TÜRGEV, ABD’ye 1 milyar lira gönderdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'kaçışın anatomisi' diyerek işaret … Devamı...

Denizli’de maden ocağında göçük: Bir işçi öldü

Denizli'deki maden ocağında meydana gelen göçükte bir işçi … Devamı...

CHP PM üyesi paylaştı: Ensar ve TÜRGEV’in gönderdiği paraların dökümü

CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Emre Yılmaz, Türkiye'den iki vakfın ABD'deki … Devamı...

AKP, Kılıçdaroğlu’na dava açacak

AKP, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ensar Vakfı ve Türkiye … Devamı...

Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği vakfı kimler yönetiyor?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TÜRGEV ve Ensar Vakfı üzerinden … Devamı...

TÜRGEV ve Ensar Vakfı’ndan Kılıçdaroğlu’na yanıt

Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve Ensar Vakfı, CHP Genel … Devamı...

Danıştay kararları yine hiçe sayıldı: Boğaziçi’nde ‘adrese teslim’ ilanlar

AYŞEGÜL KASAP [email protected] … Devamı...

Teksas’ta ilkokula silahlı saldırı: 14 öğrenci ve bir öğretmen öldürüldü

ABD'nin Teksas eyaletinde ilkokulda düzenlenen silahlı saldırıda 14 öğrenci … Devamı...

Türk astronotu Uzay’a Elon Musk çıkaracak: 70 milyon dolara

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu, … Devamı...

Berisha’nın golü UEFA Avrupa Ligi’nde sezonun en iyisi

Fenerbahçeli Mergim Berisha'nın golü, UEFA Avrupa Ligi'nde bu sezon … Devamı...

Bowie’den geriye kalan son gülüş: Bu adam neden bu kadar mutlu?
Altın Küre’de ödüller tatmin etmedi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1666 gündür hapiste

YAZARLAR

Ukrayna’dan Suriye’ye uzanan faylar

Bahadır Kaynak

Benim mezhepçi tanışlarım, aslında yok muydu?

Murat Sevinç

‘Hikaye’ olma hikayeler yaşa

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazarlar yazılarından sessizce çekilmesini bilmeli!

Mustafa Dağıstanlı

Kılıçdaroğlu aday olursa…

Levent Gültekin

Şöyle doya doya küfür de mi etmeyelim: Erşan Kuneri’nin düşündürdükleri

Arzu Uzunali

İsveç Köftesi, Kürt Böreği

Bahadır Kaynak

GÜNÜN 11’İ

Aytunç Erkin: Kılıçdaroğlu artık programın altını doldurmalı

Rahmi Turan: Oyları ‘torbada keklik’ sanmak hataların en büyüğü

Can Ataklı: ABD büyükelçisi, miting bittikten sonra çağrıldı

İbrahim Kahveci: Ülkemiz iflas bayrağını çekebilir mi?

Hayri Kozanoğlu: Eve ekmek götürebilecek miyim kaygısı duyanlar giderek artıyor

Kübra Par: Önde gelen isimler Kılıçdaroğlu’a sıcak bakmıyor

Alaattin Aktaş: Demek ki neymiş, faiz indirilince reel sektör zam yapıyormuş!

Ali Sirmen: Herkesin üzerinde birleştiği eksiklik

İbrahim Varlı: Saray rejiminin karşı koyabilecek gücü yok

Evren Devrim Zelyut: Allah’tan seçimler var

Esfender Korkmaz: Devlet iş yaratmıyor, para ve poşet dağıtıyor

Ayakkabı kutusundan çıkmıştı: Oz Büyücüsü’ndeki elbisenin açık artırması iptal edildi

Jennifer Lawrence’ın çocukluk hayali gerçek oldu: Tuvalette Ellen DeGeneres’a röportaj verdi

Ezhel’den canlı yayında Kürtçe şarkı

Bu kitabı yakamazsınız: Sansüre karşı ateşe dayanıklı kitap basıldı

Nesli tükenme tehlikesi altında: Hint gölet balıkçıl kuşu yaralı halde bulundu

Dünyanın en yaşlı ağacı Şili’de

Uzmanlar anlattı: Hayvan besleyenlerin en sık karşılaştığı sorunlara çözümler

İHA’nın Gezi’yi karalayan ‘haberi’ Twitter’da ‘hak ettiğini buldu’

Göçmen kuşlar geliyor

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi