Diyanet İşleri Başkanlığı’yla TÜBİTAK’ın, imsak ve yatsı vakitlerinin tespiti konusunda ‘İslam dünyasında yaşanan ihtilafı sonlandırmak amacıyla’ kurduğu sistem, ilk ‘hilal tespiti’ni yaptı.
İlk kez kullanılmaya başlayan sistemi anlatan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bu tespit Diyanet İşleri başkanlığımızın bugüne kadar sahip olduğu verilerin haklılığını ortaya koydu” dedi.
Hürriyet’ten Eray Görgülü’nün haberine göre iki yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜBİTAK arasında ‘Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) Kurulması’ konusunda protokol imzalanmıştı. Protokol kapsamında TÜBİTAK, ulusal gözlemevinin bulunduğu Antalya Bakırlıtepe’deki yerleşkeye, AYGÖZ Hilal Gözlem Sistemi’ni kurmuştu.
Sistemin kurulumunun tamamlanmasının ardından haziran ayında ilk deneme gözlemleri yapılırken, Diyanet yetkilileri, 3 Temmuz’da sistemi resmen devraldı. AYGÖZ sistemiyle ilk profesyonel hilal gözlemi 31 Temmuz sabahı yapıldı ve Hicri takvime göre 1440 yılının Zilkade ayının son hilali gözlendi. Zilhicce ayının ilk hilal gözlemleri de 1 Ağustos akşamı devam etti.
Türkiye’nin hicri takvime ilişkin tezlerini bilimsel metotlarla sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Bakan Varank, bazı İslam ülkelerinin Türkiye’nin teorik yollarla yaptığı tespitleri kabul etmediğini ve bu durumun da İslam dünyasında ihtilafa neden olduğunu hatırlattı.
Ayın başlangıcı için hilali çıplak gözle görme yöntemini tercih edenler ile bilimsel ölçüm ve hesaplamaları esas alan ülkeler arasında farklılık yaşanıyor. Suudi Arabistan, İran gibi bazı ülkeler bazı senelerde bayramı Türkiye’den bir gün önce ya da bir gün sonra başlatabiliyor.