• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Dink davası: Eski alay komutanı Ali Öz’e ev hapsi, Volkan Şahin’e tahliye

22/01/2021 15:15


CANAN COŞKUN

[email protected] / @canancoskun

Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı davada, sanıklar esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmaya devam etti.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan 125’inci duruşmanın başlamasından kısa bir süre önce salonda eski Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı görevlisi Hamza Celepoğlu’nun avukatı Vural Ergül ile başka bir sanık avukatı Serdar Öztürk arasında ‘ağız dalaşı’ yaşandı.


Öztürk, Ergül’e “Sen örgüt mensubusun. Yüzüne karşı söylüyorum, sen FETÖ’cüsün” dedi.

Duruşma başladıktan sonra mahkeme başkanı Akın Gürlek, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılan Trabzon jandarma istihbarat görevlisi Veysal Şahin’e söz vereceğini söyledi. Bu sırada Celepoğlu’nun avukatı Vural Ergül, soruşturmanın derinleştirilmesiyle ilgili söyleyecekleri olduğunu belirtti. Gürlek bu sırada Veysal Şahin’e dönmek istedi. Ergül itiraz etmeye devam etti. Gürlek de Ergül’ün salondan çıkarılacağıyla ilgili uyardı. Ergül de heyeti reddetti. Ergül’ün talebi heyet tarafından reddedildi.

‘Rapor zorla yazdırıldı’

Ardından dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü çalışanlarından Veysal Şahin’in savunmasına geçildi. Şahin, cinayet planını Temmuz 2006’da ‘Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci’nin plansız ve tesadüfi bir şekilde aramasıyla’ haberdar olduğunu aktardı. Şahin, bu bilgiyi üstü sanık Metin Yıldız’a iletti. Şahin, cinayetten sonra hazırlanan sahte haber formunu kendi iradeleriyle hazırlamadıklarını belirterek “Bu rapor, emir zoruyla yazdırıldı” dedi.

Şahin’den sonra Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis Volkan Şahin’in savunmasına geçildi. Şahin, İstanbul jandarmayla bir bağlantısı olmadığını savunarak, “Hrant Dink cinayetine ilişkin bir bilgi almadım. İsmim istihbaratçı olarak geçmektedir ancak ben asayiş işlerine bakıyordum” dedi.

Volkan Şahin’den sonra İstihbarat Daire Başkanlığı çalışanlarından Hamdi Egbatan savunma yaptı. Egbatan suçlamaları reddederek, “Devletine, milletine, vatanına bağlı bir insanım” dedi.

Engin Dinç kıyaslaması

Şahin’den sonra savunma sırası dönemin Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü çalışanlarından Özkan Mumcu’ya geçti. Mumcu, Trabzon emniyetinde görev yaparken cinayetten altı ay önce askere gittiğini söyledi. Cinayetin işlendiği sırada askerde olduğunu söyleyen Mumcu, Erhan Tuncel’i muhbir yapan kişinin aynı şube çalışanlarından Muhittin Zenit olduğunu belirtti.

Mumcu, savunmasına devam ederken başkan Gürlek araya girdi ve Mumcu’ya eşinin ‘ByLock’ suçlamasıyla yargılandığını hatırlattı. Mumcu da eşinin yargılamasıyla ilgili bilgi verdi.

Mumcu, mütalaadaki ‘Trabzon eski İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in cinayetten önce Afyon’a tayini çıktığı için olaydan sorumlu tutulamayacağı’ yorumunu hatırlatarak, “Aynı suçlamalar bana kasten öldürmek olarak dönüyor” dedi.

‘Bayrak yırtılır diye elinden almadım’

Mumcu’dan sonra İstihbarat Daire Başkanlığı görevlileri Tamer Bülent Demirel ve Osman Gülbel ile Samsun emniyet görevlisi Yakup Kurtaran savunma yaptı. Demirel ve Gülbel, suçlamaları reddederken Ogün Samast’ın elinde bayrak tuttuğu fotoğrafta yer alan Kurtaran, “Samast, bayrağı açtığında bayrağın bana yakın tarafında yırtılma sezdim. Aslında elinden alacaktım ama o da çekerse yırtılır diye almadım. Fotoğrafla bir mesaj vermedim” dedi.

Ali Öz’ü yaşı nedeniyle tutuklamadı

Savunmaların tamamlanmasından sonra mahkeme ara kararını açıkladı. Başkan Akın Gürlek’in okuduğu karara göre dosya kapsamı, mevcut delil durumu, tanık beyanlarıyla sanık beyanlarının örtüşüyor olması nedeniyle Volkan Şahin’in tahliye edilmesine karar verildi. Şahin, 6 Ocak’ta tutuklanmıştı.

Gürlek, aleyhine değişen delil durumu nedeniyle Ali Öz’ün ev hapsiyle adli kontrol altına alınmasına karar verdi. Yaşı nedeniyle tutuklama kararı verilmediğini belirtti. Bu, Öz hakkında verilen üçüncü ev hapsi kararı oldu. Gürlek, esas hakkındaki mütalaaya karşı kendisine yeterli vakit tanınmadığı için heyeti reddeden avukat Vural Ergül’e diğer avukatlara verilen süreden 45 dakika fazladan süre verildiğini, bu nedenle ek süre verilmeyeceğini belirtti.

Sonraki duruşma 27 Ocak’ta

Bir sonraki duruşma 27 Ocak 2021’de görülecek. Bu duruşmada dönemin İstihbarat C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski Trabzon Emniyet müdürü ve İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, gazeteci Ercan Gün ve İstanbul Jandarma İstihbarat görevlisi Muharrem Demirkale, Samsun emniyet görevlisi Yüksel Avan ve İstanbul jandarma istihbarat görevlisi Yavuz Karakaya esas hakkındaki savunmasını yapacak.

Dink Davası sanığı Reşat Altay: Bu davada yargılanmaktan müteessirim

Dink Davası sanığı jandarma: Ali Öz’ün baskısıyla doğru ifade vermedim

Dink davası sanığı polis: Erhan Tuncel’in muhbir yapılması suç değil başarıdır

Dink davası: Emniyet, sanıkların kaçma girişiminde bulunduğunu belirtti

Dink davası sanığı Güler: Bu ithamlar örgüte yönelik suçlamaları zayıflatır

Hrant Dink davası: Savunma sırası dönemin İstanbul istihbarat müdürü Güler’de

Hrant Dink davası: Esas hakkındaki savunmalar 22 Aralık’ta başlayacak

Filed Under: Diken özel

SON HABERLER

Prof. Dr. Fincancı: Dört ayda 800 doktor yurtdışı için ‘iyi hal belgesi’ istedi

ŞULE TÜRKER [email protected] @suleturker34 Covid-19 … Devamı...

Avrupa’nın en büyüğü Real Madrid!

Real Madrid, Şampiyonlar Ligi finalinde Liverpool'u mağlup ederek kupayı … Devamı...

MSB: Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde bir asker şehit

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 'Pençe-Kilit Operasyonu' bölgesinde bir … Devamı...

Enes Kanter’e ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten soruşturma

‘FETÖ’ soruşturmasında ‘silahlı terör örgütü üyeliği'nden yakalama kararı … Devamı...

Ortalama kira asgari ücreti geçti; yıllık artış yüzde 150

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, illerin ortalama kiralarını … Devamı...

Piyanist Fazıl Say’dan Munzur Çayı kıyısında konser

Piyanist ve besteci Fazıl Say, Tunceli'nin Ovacık ilçesinde doğanın … Devamı...

Muhalefet nasıl bir adayla seçimi kazanabilir?

İHSAN DAĞI @ihsandagi Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayını tespitte … Devamı...

Vaka sayısı bugün de 1000’in altında

Türkiye'de son 24 saatte 966 vaka kayda geçerken, üç kişi hayatını … Devamı...

Funda Arar ve Derya Uluğ’un Isparta’daki konserleri iptal

Şarkıcı Derya Uluğ ve Funda Arar, Isparta'daki konserlerini iptal … Devamı...

‘Sosyal medya yasası’ ifade özgürlüğü kısıtlanmasın diyeymiş

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, yeni sosyal medya yasasını ifade özgürlüğünü … Devamı...

‘Gezi Parkı davası’ndaki beraat kararları bozuldu
Dink Davası sanığı Reşat Altay: Bu davada yargılanmaktan müteessirim

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1670 gündür hapiste

YAZARLAR

Muhalefet nasıl bir adayla seçimi kazanabilir?

İhsan Dağı

Az kalsın konsolide oluyordum, verilmiş sadakam varmış!

Murat Sevinç

Ukrayna’dan Suriye’ye uzanan faylar

Bahadır Kaynak

Benim mezhepçi tanışlarım, aslında yok muydu?

Murat Sevinç

‘Hikaye’ olma hikayeler yaşa

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazarlar yazılarından sessizce çekilmesini bilmeli!

Mustafa Dağıstanlı

Kılıçdaroğlu aday olursa…

Levent Gültekin

GÜNÜN 11’İ

Mustafa Karaalioğlu: İki kanat da cümbüşe iştirak etmekte beis görmedi

Deniz Zeyrek: Dosta düşmana nasıl izah edeceğiz?

Uğur Dündar: Kılıçdaroğlu iktidar cenahında paniğe neden oldu

Ahmet Takan: Nebati, saray divanında Tayyip Erdoğan’dan esaslı bir fırça yemiş

Esin Övet: Bunların hepsi gerçek mi? Ne oluyor bir bilen var mı?

Mustafa Balbay: İktidar halkı susturma arayışında

Remzi Özdemir: Hiçbir şey vatandaşa gösterildiği gibi değil

Mehmet Barlas: Yunanistan, PKK’nın yerini hızla alacak gibi

L. Doğan Tılıç: ‘Göç’ haberi sadece ‘göç’ haberi değildir

Zeynep Gürcanlı: Suriye çok hareketli

İhsan Çaralan: Suriye’ye operasyon, iktidarın en önemli kozu

Dünyanın en büyük viskisi 1,4 milyon dolara satıldı

‘Stranger Things’in tanıtımı için açılan pizzacının girişi Twitter kullanıcılarının diline düştü

Köpeğe benzemek için 2 milyon yen harcadı

Binlerce kilometre göç: Küçük akbabalar üremek için Kars’ı ‘tercih etti’

‘Nakit halen çöp’ diyen milyarder fon yöneticisi, parasıyla ne yapıyor?

‘Stranger Things’in yeni sezonu uyarı mesajıyla başladı: Texas okul katliamıyla benzer sahneler var

Sıcakta arabada bıraktığı dört köpek öldü: Gözaltına alındı

Dünyanın en yaşlı köpeği tahtını Pebbles’a kaptırdı

Sıradışı bir vaka: Seksten sonra hafıza kaybı yaşayan adam

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi