Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ı AKP grup salonunda canlı yayında kürsüye çağırıp eğitim çerçevesinde süren ‘deizm‘ tartışmalarıyla ilgili ‘fırçaladı.’
Konuyu Bahçeli açtı: Türk gençliğine deizm karası çalanlar
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup konuşmasında Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Gençler deizme kayıyor” yönündeki tespitini ve bu çerçevede AKP çevrelerinde yürüyen tartışmaya tepki gösterip şöyle demişti: “Türk gençliğine ateizmin bir önceki istasyonu olan deizm karası çalanlar, yüzleri varsa utansınlar. Türk gençliği yüksek ülkülere tırmanmayı göze alan iman erleridir. Deizm ile uğraşanlar önce haram yiyenlere baksınlar. Sahte fetva ve makamlarıyla uğraşsınlar. Çocukları istismar eden kansızlarla ilgili çalıştay düzenlesinler. Bırakın hayallere pranga vurmayı, düşün Türk gençliğinin yakasından. Çekin ellerinizi Türk gençliğinin yarınlarından. Türk gençliği inançlıdır, haysiyetlidir. İnanç kalpazanlarının, din tacirlerinin üstesinden gelecek güce kabiliyete hamd olsun sahiptir.”
Deizmle ilgili tartışma yeniden alevlenirken Erdoğan AKP grup konuşmasının sonunda Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ı canlı yayında “İsmet bey sizi buraya alalım” diye kürsüye çağırdı. Mikrofondan uzaklaşarak bir süre Yılmaz’la konuşan Erdoğan’ın Bahçeli’nin ‘deizm’ çıkışını değerlendirdiği anlaşıldı.
Çok az bölümü duyulan konuşmada Yılmaz’ın, Erdoğan’a “Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün… sivil toplum örgütünün çalışması var… gençlerimizin deizmle ilgili bir düşüncesi var diye… Sekiz 10 tane farklı görüş var… ” diye izahat verdiği duyuluyor. Erdoğan’ın diyaloğu “Olmaz böyle bir şey…” diye bitirdiği duyuluyor.
Deizm nedir?
İktidar yanlısı basında son dönemde gençlerin imam hatipliler dahil ‘deizm‘e yöneldiği yönünde bir tartışma var. Yaygın kullanımda deizm, tanrı tanımaz olmayan ancak dinleri reddeden bir dünya görüşünü ifade ediyor. TDK deizmi “Tanrı’yı yalnızca ilk sebep olarak kabul eden, evreni bir Tanrı’nın yarattığına inanmakla beraber yaratıcının evrene hiçbir müdahalesi olmadığını ve olmayacağını savunan, vahyi reddeden görüş” olarak tanımlıyor.