Okura not:
Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.
Bir pinpon maçını izlercesine iktisadi ve teknolojik üstünlüğün kısa süre içinde Çin ve ABD arasında gidip gelişine tanık oluyoruz. Buna ikinci bir Soğuk Savaş diyenler var. Peki yeni bir Soğuk Savaş, yani ideolojik kamplaşmayla pekiştirilmiş bir iktisadi yarılma mümkün mü?
ABD’nin Çin’in küresel ekonominin liderliğinde kendisini geçmesini engellemek için aldığı önlemler ve kurmaya çalıştığı ittifakların dünyayı yeni bir Soğuk Savaş’ın eşiğine getirdiği daha Trump ikinci kere seçilmeden önce de konuşuluyordu. ABD ve Çin arasında Obama döneminden beri sertleşerek süregitmekte olan ticaret savaşlarının ideolojik bir boyutu da olan ikinci bir Soğuk Savaş görünümü alacağı neden düşünülüyor?
Küresel ekonominin bu iki devi aslında sadece ticarette değil, yüksek sanayi üretiminde de rekabet halindeler. İki ülkenin sanayi politikaları iki ayrı kapitalist modele işaret ediyor. ABD (ve Avrupa gibi birçok Batılı gelişmiş ekonomi), yıllardır öncülüğünü yaptığı serbest piyasa kurallarına uygun olarak karşılaştırmalı üstünlükler modelini temsil ediyor(du).