Bolivya’nın sosyalist ve ilk yerli Devlet Başkanı Evo Morales, dün düzenlenen seçimleri ezici bir farkla kazanarak üçüncü kez seçildi. Resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 60 oranında oy alan Morales, zaferini sosyalist Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro’ya adadı.
‘Emperyalizm karşıtlarının zaferi’

Fotoğraflar: Reuters
Sandıkbaşı anketlerine göre, seçimlerde Morales’in en yakın rakibi olan merkez sağcı işadamı Samuel Doria Medina yüzde 24 oranında kaldı. Oylamada, Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareketi (MAS), Kongre’nin hem üst hem alt kanatlarındaki gücünü pekiştirdi.
Morales seçim sonuçlarını değerlendirdiği konuşmasında, ”Bu, emperyalizm ve sömürgecilik karşıtlarının bir zaferidir. Seçimde kamulaştırma ve özelleştirme arasında bir tartışma vardı. Kamulaştırma yüzde 60’tan fazla oyla kazandı” dedi.
Bolivya sekiz yılda değişti
Eski koka üreticisi ve sendikacı Morales, 2006 yılında yerli haklarına vurgu yaptığı kampanyasyla iktidara gelmişti. Küba’da Castro, Venezuela’da da Hugo Chavez yönetimleriyle ittifak kuran sosyalist lider, petrol ve doğalgaz gibi sektörleri kamulaştırıp elde edilen geliri refah programlarına ve okul, yol gibi projelere aktardı. Bolivya ekonomisi bu dönemde ortalama yüzde 5’in üzerinde büyüme sağlarken, yoksulluk oranı da yüzde 30’dan yüzde 20’ye düştü.
2019’da yok
Morales’in yönetimi yoksulluğu azalttığı için özellikle yerlilerden destek alırken, daha varlıklı kesim kamulaştırma politikalarından şikayetçi. Muhalifler, Morales’in yargıyı kontrol ettiğini ve üçüncü defa aday olarak anayasayayı ihlal ettiğini savunuyor. Sosyalist lider, 1019 seçimlerine katılmayacağını açıklamıştı.