İmralı heyeti üyesi Ahmet Türk, PKK’nın kongresinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kendisini arayarak tebrik ettiğini söyledi.

PKK bugün Öcalan’ın çağrısı üzerine 5 ila 7 Mayıs’ta kongre yaptığını, sonuçların çok yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. Açıklamada ayrıca “Tarihi öneme sahip kararlar aldık” dendi.
Türk, TV 100 yayınında kongrenin toplanmasına dair şunları söyledi:
“En büyük rol Devlet Bahçeli’nindir. Bu kapıyı aralaması ve Türkiye’ye bir çağrı yapması önemli bir riskti. Ama bu riski Türkiye’nin geleceğini düşündüğü için aldı. Fakat bugün görüyoruz ki aldığı risk onurlu bir barışın ortaya çıkmasına çok önemli bir katkı sundu.
Bugün de sayın Bahçeli beni aradı. Bu sürecin hayırlı olmasını diledi ve bizleri kutladı. Ben de sayın Devlet Bahçeli’yi kutluyorum ve emeğine büyük saygı duyuyorum.
‘Açıklama uzun bir sürece yayılmaz’
Açıklama (kongrenin sonuçları) uzun bir sürece yayılmaz. İnanıyorum ki en kısa sürede bir değerlendirme sonunda kararlarını açıklayacaklardır. Zaten kongrenin toplanmış olması ve sayın Öcalan’ın bu konudaki talebini yerine getireceği konusunda başından beri bir endişemiz yoktu. Kısa bir süre içerisinde bu karar ortaya çıkacaktır.”
Ne olmuştu?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 1 Ekim’de Meclis açılışında DEM Partili vekillerle tokalaşıp, “Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım” diyerek ‘çözüm süreci’nde ‘yeni bir döneme girildiği’ni ilan etti.
DEM Parti heyetinin İmralı Cezaevi’ne ziyaretleriyle ivmelenen süreçte Öcalan, 27 Şubat’ta PKK’ya şöyle seslendi: “Kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir.”
Bahçeli, 20 Mart’ta PKK’ya kongresini 4 Mayıs’ta Muş’un Malazgirt ilçesine toplamayı teklif etti.
PKK, ilk olarak 1 Nisan’da ateşkes ilan ettiğini duyurdu.
DEM Parti, 24 Nisan’da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüşmesinin ardından ‘Öcalan’ın çalışma koşullarında bazı gelişmelerin olacağını’ bildirdi.
PKK 28 Nisan’da, ‘çağrıda belirtilenlerin yapılabilmesi için kendilerine somut bir şey ulaşmadığını’ öne duyurdu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 8 Mayıs’ta bazı bakan ve vekillerle toplantısında “Bütün engelleri aştık. Bugün yarın PKK silahları bırakacak, örgütü feshedecek” dediği öne sürüldü.
PKK 9 Mayıs’ta Öcalan’ın çağrısı üzerine 5 ila 7 Mayıs’ta kongre yaptığını, sonuçların çok yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. Açıklamada, “Tarihi öneme sahip kararlar aldık” dendi.