Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yunanistan’ı ülkedeki Müslüman azınlığa şeriat kanunları dayattığı ve medeni hukuktan faydalanma fırsatı tanımadığı gerekçesiyle mahkum etti.

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre AİHM, dini azınlıkların mensuplarına kendi iradeleriyle medeni hukuktan faydalanma fırsatı tanınmamasını ‘ayrımcı muamele’ ve ‘azınlıkların korunması alanında bireysel seçimini özgürce dile getirme hakkına yönelik ihlal’ olarak değerlendirdi.
Mahkeme, azınlık haklarından faydalanıp faydalanmamanın bireylerin özgür iradelerine bağlı olduğu mesajı verdi.
Yunanistan, Batı Trakya’daki Müslüman azınlıklar için İslam hukukunu zorunlu olmaktan çıkarmıştı.
Buna göre, eskiden müftüler aracılığıyla İslam aile ve miras hukuku esas alınarak karar verilen evlilik, boşanma ve miras konularında azınlık bireyleri medeni hukuktan da yararlanabiliyor.
Yunan hükümetinin bu girişiminin ardında Gümülcine’de yaşayan Hatice Molla Salih’in verdiği hukuk mücadelesi bulunuyor.
Bir kadının hukuk mücadelesi

Çocuğu bulunmayan Hatice ve Mustafa Molla Salih çifti, 2003 yılında noterde vasiyetname hazırlayarak, kim hayatını kaybederse mirasın diğerine kalacağı bir düzenleme yapmıştı.
Mustafa Molla Salih, 2008 yılında hayatını kaybedince kardeşleri vasiyetnamenin İslam hukukuna uygun olmadığını savunarak mirasın yeniden pay edilmesi için dava açmıştı. Temyiz mahkemesi, Batı Trakya azınlığı için İslam aile hukukunun geçerli olduğuna karar verince dava 2014 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmişti.
Hem Yunanistan hem Türkiye’de mal varlığı bulunan Mustafa Molla Salih’in kardeşleri Türkiye’de de yargı yoluna gitti. Yerel mahkeme Yunan mahkemesinin kararının geçerli sayılmasına hükmetmişti.
Yunan hükümeti da AİHM’deki dava sonuçlanmadan adım atmaya karar vermişti.