…
Şüphe yok son 10 yıl önemli bir yönüyle toplumsal iç dinamiklerin ürettiği dalgaların sesini barındırır. İslami kesimden laik kesime modernleşme, demokratikleşme, lâdini olmayan bir sekülerleşme öyküsü olarak karşımıza çıkar. Bu 10 yıl toplumsal olanın siyaseti kuşattığı ve değişim mekanizmasını harekete geçirdiği ve meşrulaştırdığı bir dönemin adıdır.
Ancak görmek gerekir ki, tüm nitelik ve içerik farklılıklarına rağmen, devletin tahakkümü yerini siyasetin tahakkümüne bırakmaya yüz tutmuştur.
Her şeyin doğrusunu siyasetin bilmesi… Toplumsal, kültürel, ahlak doğrularının kuralını siyasetin koymaya kalkması… Beğenmediği fikirleri tehlikeli ilan etmesi, ‘’öteki’’nin parçası görmesi… İfade, hatta basın özgürlüğünden tedirgin olması… Tüm bunlar şekil olarak dünün mantığından farklı değildir… Böyle olmamalı… Bu ülke fazlasını hakediyor.