• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Akıllı şehirler hayatımızı kolaylaştırabilir…

07/06/2024 11:26

Gittikçe kalabalıklaşan şehirler, zaten zor olan hayatı daha da zorlaştırıyor. Yoğun trafikten hava kirliliğine, artan enerji tüketiminden azalan refah düzeyine pek çok problem büyüyen şehirleri daha da büyük bir çıkmaza sokuyor. Ancak teknolojik gelişmelerin, şehir yönetimine ve hayatına entegrasyonu, “Akıllı şehirler”i yaratabilir. Akıllı şehirler ise hayatımızı kolaylaştırabilir. 

Akıllı şehirler; şehirlerdeki operasyonları daha iyi yönetmek, kontrol etmek ve sınırlı bilgi kullanımını optimize etmek için şu an mevcut olan birbirine bağlı tüm bilgilerden en iyi şekilde yararlanan şehirler olarak tanımlanıyor. Akıllı bir şehir, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak, kentsel zorlukları ele almak ve teknolojik açıdan etkin, sürdürülebilir bir altyapı oluşturmak amacıyla gerekli kalkınma uygulamalarını oluşturmak ve kullanımını teşvik etmek için bir çerçeve oluşturuyor. 


Akıllı şehirler, birbirine bağlı, halkla iletişim kuran ve veri alışverişi yapan cihazlardan oluşan ağlarla birlikte; çeşitli yazılımlar, kullanıcı arayüzleri ve iletişim ağları kullanıyor. Otomasyon, makine öğrenimi ve iletişim ağları ise çeşitli uygulamalar için akıllı şehir teknolojilerinin benimsenmesine olanak tanıyor. 

Örneğin akıllı park etme, sürücülerin park yeri bulmasına yardımcı olabiliyor ve aynı zamanda dijital ödeme yapılmasına da olanak sağlıyor. Başka bir örnekte ise trafik ışıklarını izleyen sistem, trafik ışıklarını optimize etmek için akıllı trafik yönetimini kullanabiliyor. Böylece şehir, akıllı bir altyapı tarafından yönetilirken trafikte oluşan sıkışıklığı da en aza indirgemek hedefleniyor.

Akıllı şehirler, aynı zamanda yollar boş olduğunda otomatik olarak sönen sokak lambaları gibi teknolojiler sayesinde enerji tasarrufu da sağlayabiliyor. Bu tür akıllı şebeke teknolojileri; operasyondan bakıma, planlamaya ve güç kaynaklarına kadar pek çok şeyi iyileştirebiliyor. 

Akıllı şehir girişimleri; internet destekli çöp toplama, çöp kutusu ve filo yönetim sistemleri aracılığıyla iklim krizi ve hava kirliliği ile mücadelenin yanı sıra atık yönetimi ve sanitasyon için de kullanılabiliyor. 

Ayrıca bu yöntem, yüksek suç oranına sahip bölgelerin izlenmesinden; sel, toprak kayması, kasırga ve kuraklık gibi olaylara karşı erken uyarı veren sensörlerin kullanılması gibi güvenlik önlemlerini de beraberinde getiriyor.

Akıllı şehirlerin önemli bir parçası olan akıllı binalar, onarımlarının ne zaman gerekli olduğunu belirlemek için gerçek zamanlı alan yönetimi veya yapısal sağlık izleme ve geri bildirimi sunabiliyor. Sensörler, su borularında ya da altyapıdaki herhangi bir sorunu takip edebiliyor ve vatandaşlar bina dışındaki sorunları da yetkililere bildirmek için bu sisteme ulaşabiliyor. 

Kısaca akıllı şehirler, vatandaşlara birleşik çözümler sunmak için her türlü hizmeti birbirine bağlayabiliyor. 

Peki, akıllı şehirlere neden ihtiyacımız var?

Dünya nüfusunun yüzde 54’ü şehirlerde yaşıyor ve bu oranın 2050 yılına kadar yüzde 66’ya çıkması, önümüzdeki otuz yılda kentsel nüfusa 2,5 milyar insanın daha eklenmesi bekleniyor. Öngörülen bu kentsel nüfus artışıyla; kaynakların çevresel, sosyal ve ekonomik olarak sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesine ihtiyacımız var. 

Akıllı şehirler, vatandaşların ve yerel yönetimlerin, büyüyen kentsel çevredeki varlıkları ve kaynakları yönetmek için akıllı teknolojileri kullanarak birlikte çalışmasına olanak sağlıyor. Böylece akıllı şehir hizmetleri ve uygulamaları, vatandaşları daha yüksek yaşam kalitesine ulaştırıyor.

Dünyadaki en iyi akıllı şehir uygulamaları

Günümüzde dünyanın dört bir yanında yeni nesil teknolojileri kullanarak, hayatı kolaylaştıran başarılı akıllı şehirler bulunuyor.

Bu konuda en iyi örneklerin başında, 2014 yılında Smart Nation girişimini başlatan ve hem kamuya hem de özel sektöre geniş bir akıllı teknoloji olanağı sunan Singapur bulunuyor. Ülkede toplu taşıma araçlarını kullanan 7,5 milyon kişinin dolaşımını yönetmek için temassız ödeme teknolojisi kullanılıyor. Aynı zamanda, video konsültasyonları ile işleyen dijital sağlık sistemi ve hastaları izlemek için de giyilebilir cihaz tasarımlarından yararlanılıyor. Singapur’da yakın zamanda 42 bin konutluk tamamen araçsız yeni bir eko-akıllı şehir kurulması planlanıyor. 

Avrupa’nın göz bebeği, Helsinki 2035 yılına kadar karbon nötr bir şehir olmayı hedefliyor. Bunun için yönetim, şehir içi otobüs filosunu elektrikli sisteme geçirmek için çabalıyor ve elektrikli araç şarj ağlarını genişletiyor. Ayrıca ısınma faaliyetleri, Helsinki’deki emisyonların yarısından fazlasını oluşturuyor. Bu nedenle yenileme çalışmalarında emisyonları yüzde 80 oranında azaltacak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına özen gösteriliyor. 

Zürih’te ise bir süredir trafiğin durumuna göre parlaklığını kısıp artırabilen akıllı sokak lambaları kullanılıyor. Tüm şehre yayılan bu teknolojiyle, yüzde 70 enerji tasarrufu sağlandığı bildiriliyor. 

7/24 yaşayan şehir New York’ta 2020 yılında başlayan bir pilot programla, şehrin dört bir yanına akıllı sensörler yerleştirildi. Bu sensörler atıkların yönetimi ve toplanması gibi hizmetlerin verimli bir şekilde yönetilmesi için veri topluyor. Şehirde elektrikli şarj istasyonları da yaygınlaştırılıyor. Ayrıca şehrin açık veri kümelerini en iyi şekilde kullanan uygulamalara yüksek miktarda nakit ödül veren yarışmalar da düzenleniyor. Böylece hem kullanıcılar teşvik ediliyor hem de akıllı şehir uygulamaları destekleniyor. 

Akıllı şehirler, geleceğin şehirleri!

Şehrin enerjisinden ve kolaylıklarından yararlanmak için şehirde yaşamayı seviyoruz. Ancak yaşanabilir şehirler yaratmak için de onları akıllı teknolojilerle donatıp çevreye duyarlı hale getirmemiz gerekiyor. Bu adımları atacak girişimleri desteklemek ve yerel yönetimlere bu konuda yatırım yapmaları konusunda geri bildirimlerde bulunmak, atabileceğimiz en iyi adımlar olabilir çünkü gelecekte şehirlerinin bir numaralı ihtiyacının bu tarz uygulamalar olduğu düşünülüyor.

Kategori:Advertorial, Sürdürülebilirlik, Vitrin-mobil

SON HABERLER

İsrail-İran gerilimiyle ilgili provokatif paylaşımlara soruşturma

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail-İran gerilimiyle ilgili provokatif paylaşımlara resen soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Axios: ABD, İran füzelerinin savunulmasında İsrail'e yardım etti

İran’ın füze saldırılarının püskürtülmesinde ABD’nin İsrail’e destek verdiği öne sürüldü.

Netanyahu, İran halkını rejime karşı ayaklanmaya çağırdı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İran halkının özgürlükleri için zalim ve baskıcı rejime karşı ayağa kalkmasının zamanı gelmiştir” dedi.

Atom Enerjisi Ajansı: İran'daki Natanz nükleer tesisinde sızıntı var

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) İsrail’in hedef aldığı İran’ın Natanz nükleer tesisinde sızıntı olduğunu bildirdi.

İranlı yetkili: İntikamımız daha yeni başladı

Reuters’a konuşan üst düzey bir İranlı yetkili, “İntikamımız daha yeni başladı. Komutanlarımızı, bilim insanlarımızı ve halkımızı öldürmelerinin bedelini ağır ödeyecekler” dedi.

Özel'den buğday fiyatı tepkisi: Maliyetin bile altında
TŞOF'ta 'yolsuzluk': Mahkemeden olağanüstü genel kurul kararı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 782 gündür hapiste

YAZARLAR

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

Yanlış 'tarafında' bu ısrar acep nedendir?

Mustafa Dağıstanlı

Mutluluk pazarlama

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Eşitlik korkusu ve 12 Eylül darbesinin büyük zaferi

Murat Sevinç

Bağıran lüks, suskun zarafet

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Halayda kiminlesin?

Ayhan Tinin

İlhan Şeşen'i üne kavuşturan aşkı: Bir adam, iki kadın ve 'ellerimde çiçekler'

Meşerret Şerbetçi

GÜNÜN 11’İ

Fehmi Koru: Sınırlarımızda yeni bir savaş çıkabilir…

Abbas Güçlü: Gençlerimiz mutsuz hem de çok mutsuz

Fikret Başkaya: Bireyler borçlu, aileler borçlu, belediyeler borçlu, şirketler borçlu, devletler borçlu…

Esfender Korkmaz: Türkiye yüksek teknoloji üretmezse, dış açıklardan kurtulamaz

Abdulkadir Selvi: Trump, İran'ı vurmak için vize isteyen Netanyahu'ya, 'Makul ol Bibi' demişti

Murat Muratoğlu: Mehmet Şimşek ne yapmaya çalışıyor gerçekten?

Mustafa Mutlu: İsrail'in arkasında ABD var

Zülal Kalkandelen: VELA, Mersin Limanı'ndan kolayca ayrıldı

Yalçın Karatepe: Raflarda ithalat, tarlada iflas, hanede açlık varken neyin büyümesi bu?

Çiğdem Toker: Milletin canı burnundayken Şimşek'in 'program çalışıyor' ezberi ziyadesiyle sıktı

Zeynep Aktaş: Son bilançolara göre Koç Holding'in esas faaliyet kârı yıllıklandırılmış verilerle yüzde 79 azaldı

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×