
KEMAL GÖKTAŞ
[email protected]
@kemalgoktas
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘Barış İçin Akademisyenler’ bildirisine imza attığı için yargılanan Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Gülsün Güvenli hakkında tartışmalı bir karara imza attı. Mahkeme, bir yıl iki ay hapis cezasını hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamına aldı ancak bir şehit ailesini ziyaret yükümlülüğü getirdi.
Propagandadan ceza
Davanın bugünkü duruşmasında son sözü sorulan Güvenli beraatini talep ederken avukatı da suçun unsurlarının oluşmadığını kaydetti.
Mahkeme, Güvenli’yi önce ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan bir yıl altı ay hapse mahkum etti. Cezayı iyi halden bir yıl üç aya indiren mahkeme bu cezayı da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamında beş yıl erteledi.
Mahkeme, akademisyenin bu süre içinde denetimli serbestlik altına alınmasına karar verirken daha önce örneğine rastlanmayan bir yükümlülük getirdi.
‘Şehit ailesine taziye ziyareti’ cezası
Mahkeme sanığın ’15 Ağustos 2015 tarihinde Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde silahlı saldırı sonucu PKK tarafından şehit edilen komiser Ahmet Çamur’un eşi Gökçen Çamur ve ailesine başsağlığı ve taziye ziyaretinde bulunmakla yükümlü tutulması’na karar verdi.
Güvenli: Onur duyarım
Gülsün Güvenli, cezayı duyunca, “Onur duyarım. Ben bütün ölümlere karşıyım bildiriyi de bu amaçla imzaladım” dedi ancak bu sözleri zapta geçmedi.
Avukat: Kin ve nefreti tetikleyebilir’
Güvenli’nin avukatı Tüten Ateş ise karara ilişkin olarak Diken’e şunları söyledi: “Bence böyle bir yükümlülüğe hükmetmek her şeyden önce ölenin ailesine haksızlık. Dört yıl önce şehit olmuş kişinin ailesinin acısını yeniden hatırlatır. Ayrıca taziye ziyaretinin bir ceza olarak algılanması da son derece yanlış ve sağduyusuz. Ayrıca kin ve nefret duygularını tetikleme ihtimali yaratan bir durum. İtiraz hakkımızı kullanacağız.”
Güvenli’nin karara karşı İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz hakkı bulunuyor.
Komiserin eşi hakim
Mahkemenin akademisyen Güvenli’ye taziye ziyareti yükümlülüğü getirdiği komiser Ahmet Çamur’un eşi Gülsüm Çamur’un hakim olması kararı daha da ilginç hale getirdi.
Çamur’un Trabzon’daki cenaze törenine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katıllmıştı. Erdoğan, “Yüzlerce teröristi askerimiz, polisimiz aslında gömmüştür. Yeterli mi, yeterli değil. Rehavete kapılmak yok” demişti.
Hakim Gülsüm Çamur Erdoğan tarafından 8 Mart 2016’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlenen törene davet edilmişti.