Afrin’de bir yönetim boşluğu yaşanmaması için kollar sıvanmış durumda. Afrin’in ele geçirildiği gün Gaziantep’te Kent Konseyi’nin seçimi vardı.
1- Afrin’in demografik yapısı dikkate alınarak, “Temsil gücü yüksek” idare meclislerinin kurulmasına çalışılıyor. İdare meclisinin içinden şehrin yönetimini üstlenecek, ‘yürütme organı’ seçilecek.
2- Ankara’da Afrin’in elektrik, su gibi ihtiyaçları ve altyapı çalışmalarını yürütecek kurumlarla toplantılar yapılıyor.
3- Öncelik yerel idare meclislerine bağlı olarak polis ve askerlerden oluşacak, ‘kolluk güçleri’ kurulacak. Yerel asker ve polisler ÖSO ile halen Afrin’de yaşayan yerel unsurlar arasından seçilecek. Askerlerin eğitimini Özel Kuvvetler ve JÖH’ler, polislerin eğitimini ise PÖH’ler verecek.
4- Afrin’de 7 nahiye, 292 köy ve 372 mezra var. Buralarda da nahiyelerin merkez alındığı yerel yönetim birimleri oluşturulacak.
5- Afrin’de 25 kilometre bölünmüş, 300 kilometre ise stabilize yolun yapılması gerekiyor.
6- Afrin’le Hatay ya da Kilis arasına yeni bir hudut kapısının açılması planlanıyor.
7- Afrin’de elektrik ve içme suyu bir problem. Elektrik ihtiyacı barajlardan ve jeneratörle sağlanıyor. Barajlar, elektrik ihtiyacının ancak üçte birine yetiyor. Türkiye’den, Afrin’e elektrik sağlanması söz konusu.
8- Afrin’e hizmet veren 370 yatak kapasiteli 5 hastane var. Ancak birinde ameliyat yapılabiliyor. Hastaneler sağlık görevlileri ve ekipmanla takviye edilmeli.