• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

AB'den AKP'ye hatırlatma: Müzakerelerde ilerleme, hukukun üstünlüğüne saygıya bağlı

17/12/2014 00:17

 

Avrupa Birliği (AB) ’14 Aralık operasyonu’ üzerine Türkiye’ye, ‘müzakere sürecinde ilerleme sağlanmasının, hukukun üstünlüğüne ve temel haklara saygıya bağlı olduğunu’ hatırlattı.

avrupa birligi turkiye

BBC Türkçe’nin haberine göre AB dışişleri bakanları bugünkü toplantıda, yarın yapılacak liderler zirvesine sunulacak bildiride Türkiye’yle ilgili ifadeleri sertleştirdi.


Bildiride ’14 Aralık operasyonu’nun Türkiye’de medya özgürlüğüne saygı duyulduğundan şüphe uyandırdığı belirtildi. AKP hükümeti, ivedi biçimde ifade ve basın özgürlüğünde denge ve denetim mekanizmalarının verimli çalışmasını güvenceye alacak reform yapmaya çağrıldı.

Karşılıklı atışmalar

Gazetecilerin de gözaltına alındığı ’14 Aralık operasyonu’ üzerine AB, basın özgürlüğünden yana endişeli olduğunu bildirmiş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, “Operasyonun basın özgürlüğüyle alakası yok, AB kendi işine baksın” diye çıkışmıştı. Bunun üzerine ABD’den Erdoğan’a, ‘Tuarlı olun’ mesajı gelmişti.

Ardından Başbakan Davutoğlu ve AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da AB’ye yönelik eleştirel ifadeler kullanmıştı.

AB dışişleri bakanlarının hazırladığı bildirinin 19 ve 20. paragraflarında şu ifadelere yer verildi:

“Konsey Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) tüm kararlarını da gözetecek biçimde temel haklar, demokrasi, medya özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, eşitlik, azınlık hakları, ibadet özgürlükleri, düşünceyi ifade, kadın ve çocuk hakları gibi alanlarda uygulamaların reformlarla geliştirilmesi çağrısında bulunur ve AİHM kararlarının bağlayıcı olduğunu hatırlatır.

Toplantı gösteri ve yürüyüş hakları ile güvenlik güçlerinin yetkileri Avrupa standartları çizgisine getirilmelidir.

Konsey yargının işleyişine müdahaleler, önemli yasaların toplumda yeteri kadar tartışılmadan, yeterli seviyede bilgilendirme yapılmadan ve yeterli paydaşlar olmadan sıkça değiştirilmesi hususlarında endişeli olmaya devam etmektedir. Konsey bu meselelerin daha iyi ele alınabilmesi ve üzerlerinde verimli şekilde ilerleme kaydedilebilmesi için Türkiye ile ortak çalışma ve işbirliğini arttırmanın Türkiye’yi AB’ye yakınlaştıracağını ve bu şekilde gelecekte daha verimli ve hızlı ilerleme kaydedilebileceğini düşünmektedir.

Konsey Aralık 2013 yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına hükümet tarafından verilen tepkilerden memnuniyetsizlik duymaktadır ve alınan tavır yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda ciddi şüpheler doğurmuştur. Bunlarla birlikte alınan tavır siyasi muhalefet, toplumsal protesto ve eleştirel medyaya karşı hoşgörüsüzlüğün arttığının göstergesidir.

Bu bağlamda Türkiye’deki son polis baskınları ve bazı medya temsilcilerinin gözaltına alınmaları, demokrasinin temel prensibi olan medya özgürlüğüne saygının sorgulanmasına sebep olmuştur. Konsey müzakere sürecindeki ilerlemenin, hukukun üstünlüğüne ve temel haklara saygı ile mümkün olduğunu hatırlatır.”

 

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Borsada manipülasyon soruşturması: Ünsal Ban Fethiye'de gözaltına alındı

Borsada manipülasyon soruşturmasında hakkında gözaltı kararı olan eski Türk Hava Kurumu Üniversitesi rektörü Ünsal Ban, Muğla’nın Fethiye ilçesinde yakalandı.

Bir kadın cinayeti daha: Eski eşi tarafından hastanede tüfekle öldürüldü

Kadın cinayetlerine bir yenisi eklendi.

Bu kez Kahramanmaraş’ta 42 yaşındaki Eser Karaca hastanede eski eşi Atilla Ayıntaplı’nın tüfekli saldırısı sonucu öldürüldü.

Ayıntaplı için dört uzaklaştırma kararı verildiği ortaya çıktı.

Eskişehir'de 5 bin yıllık ekmek bulundu

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde 1996’dan bu yana sürdürülen Küllüoba Höyüğü kazısında 5 bin yıllık ekmek bulundu.

EURO 2028 formatı: Ev sahibi dört ülke de elemelere katılacak

UEFA, 2028 Avrupa Futbol Şampiyonası’na (EURO 2028) ev sahipliği yapacak dört ülkenin de elemelere katılacağını duyurdu.

Bodrum'da deniz dibi temizliğinde çamaşır makinesi çıktı

Muğla’nın ilçesi Bodrum’da dalgıçlar deniz dibi temizliği yaptı. Denizden çamaşır makinesi çıktı.

Çayan Birben'in ölümüne sebep olan biber gazı 'insan sağlığına zararlı değilmiş'!
çArşı davası 2 Nisan 2015'e ertelendi: Tutuklama yok, yurt dışı yasağı kalktı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 759 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Çiğdem Toker: Türkiye'nin, Zambia, Gambia ve Lesoto'dan daha geride olduğu bir saha var desem tahminde bulunabilir misiniz?

Koray R. Yılmaz: Doların küresel rezerv para olması bu açığı 'sürdürülebilir' hale getirdi

Arif Kızılyalın: Anayasa değişikliği ardında Erdoğan'ın seçilme hedefi yatıyor

Emin Çölaşan: Türkiye köşeyi dönmek üzere idi!

Nuray Babacan: Başta CHP'liler olmak üzere yapılan siyasi operasyonların durması gerekiyor

Fatih Yaşlı: Meclis'in yeniden açılmasıyla birlikte iktidar yeni anayasayı gündeme getirecektir

Alaattin Aktaş: Enflasyon tahminini sabit tutmak, politika faizinin aşağı çekilebileceğinin bir işareti

Taha Akyol: Cumhurbaşkanına, performansını beğenmiyorum diyerek istediği an atama yetkisi verildi

Eren Keskin: Silahların susuyor olması ifade özgürlüğünün önündeki tüm engellerin de kaldırılması anlamına gelmeli

Abbas Güçlü: LGS ve YKS benzeri sınavlar sadece bilgiyi ölçen sınavlar değil

Abdulkadir Selvi: Küçük partilerden AK Parti ve CHP'ye geçişlerin artması bekleniyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×