Amerikan yönetimi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında tahliye kararı vermesinden ‘memnuniyet’ duyduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Cumhurbaşknı Tayyip Erdoğan, MİT TIR’ları haberleri nedeniyle casuslukla suçlanan gazeteciler Dündar ve Gül’ün serbest bırakılmasına karar veren Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ateş püskürüp karara uymayacağını, saygı da duymadığını söylemişti.
Konuyu yakından izlemeyi sürdüreceğiz
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, basın toplantısında konuyla ilgili bir soruyu, “Yargılama süreci bile olmadan hapse atılan iki gazetecinin serbest bırakılmaları kararından memnuniyet duyuyoruz. Konuyu yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Bu bizim için temel değerlerden biri. Basın özgürlüğü konusu Türkiye toplumu ve demokrasisi için de temel değerlerden biri ve anayasa tarafından da güvence altında” diye yanıtladı.
‘Endişelerimizi her zaman dile getirdik’
Toner, “Erdoğan’ın karara yönelik açıklamasının anayasayı ayaklar altına almak olduğuna ilişkin yorumlar var, sizin yorumunuz nedir” yolundaki soruyu ise şöyle yanıtladı: “Bunu, Erdoğan’ın anayasayı ayaklar altına alıp almadığı biçiminde karakterize etmeyeceğim. Ancak, herhangi bir hükümetin basın ve düşünceyi açıklama özgürlüğünün çanına ot tıkama ve sindirme girişimlerine ilişkin kaygılarımız konusunda endişelerimizi her zaman dile getirdik.”
Türkiye’yle ABD’nin ‘müttefik’ olduğunu vurgulayan Toner, “Açıkçası her konuda aynı fikirde değiliz, ama birçok konuda görüş birliğindeyiz. Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede verdiği katkıya müteşekkiriz ve Türkiye ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.