Reuters ajansı, Suriye’deki iç savaşın İsrail ekonomisi için beklenmedik bir yarar sağlaması üzerine hazırladığı kapsamlı haber-analizinde, Türkiye’yle İsrail arasındaki ilişkiler hala normalleşmese de iki ülke arasında yeni bir ticaret yolu oluştuğunu yazdı.
Ajansın resmi verilere dayandırdığı haberine göre, 2010-13 arasında Türkiye’den İsrail’e, oradan da Arap ülkelerine transit gönderilen malların hacmi dört kat arttı.

Fotoğraflar: Reuters
Haberde, Avrupa’dan gelen kamyon şoförlerinin Suriye’deki iç savaş nedeniyle güvenliklerini tehlikeye atmaması için tekstil malzemesi, yedek parça ve ikinci el araba gibi malları taşıyan konteynerlerin artık Türkiye üzerinden İsrail’in Hayfa limanına nakledildiği belirtildi.
Söz konusu mallar İsrail’in Doğu Akdeniz’deki Hayfa Limanı’ndan Ürdün’e, oradan da Irak’a ve hatta Suudi Arabistan’a naklediliyor.
Reuters ‘Suriye’nin şiddete gömülmesinden üç yıl sonra İsrail beklenmedik ekonomik meyveler topluyor” ifadesini kullandı. Buna göre, İsrail-Ürdün arasında gidip gelen kamyonların sayısı yüzde 300 artmış durumda.
Reuters haberinde şu ifadeleri kullandı: ”Özellikle de Türkiye’den gıda, çelik, makine ve ilaç ihracatı İsrail ve ŞEyh Hüseyin Köprüsü üzerinden Ürdün ve birkaç Arap komşuya akmaya başladı. Türkiye Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, başka ülkelere transit geçiş için İsrail’e gönderilen konteynerlerin sayısı 2010’daki 17 bin 882 tondan 2013’te 77 bin 337’ye yükseldi.”
Reuters, söz konusu ticaretin hacminin hala çok büyük olmamasına rağmen İsrail’in uzun zamandır Arap dünyasına açılan ticari kapı olma yönündeki umutlarının cesaretlendiğini savundu.