İlk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ‘muhaliflere kulak vermediği’ gerekçesiyle darbeyle görevden alındığı Mısır’da, cuntanın hazırlattığı anayasa kabul edildi. Devlet gazetesi El Ahram, yeni anayasanın referandumda yüzde 98 oranında ‘evet’ oyu aldığını duyurdu.
En az dokuz kişi öldü
Darbeci General Abdülfettah Sisi için ‘başarı’ olarak görülen bu yüzde, Kenan Evren’in 1982 Anayasası’nda aldığı yüzde 91.37 oranını da geçmiş oldu. İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, katılım oranının da yüzde 55’i aştığını savundu. Mursi’nin mensubu olduğu Müslüman Kardeşler iki gün süren referandumu boykot çağrısı yapmış, protesto gösterilerinde çıkan çatışmalarda en az dokuz kişi ölmüştü.
İslami maddeler kaldırıldı
Yeni anayasa, geçici yönetimin atadığı 50 kişilik komite tarafından hazırlandı. Komisyonda Mısır nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan Kıpti Hıristiyanlar ve liberaller de temsil edilirken, Müslüman Kardeşler hareketi katılımı reddetmişti. Yeni anayasada, Mursi döneminde kabul edilen İslamcı eğilimli maddeler yer almıyor. Ancak darbeye destek veren ordu, polis ve yargı gibi kurumlara yeni yetkiler veriliyor.
Sisi’nin önü açıldı
Anayasanın yüzde 98 oranıyla kabul edilmesi, cumhurbaşkanı seçilme isteğini artık gizlemeyen Sisi açısından da zafer olarak yorumlandı. Geçici yönetimin darbe sonrası hazırladığı yol haritasına göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihi birkaç gün içinde açıklanacak.