KEMAL GÖKTAŞ
[email protected] / @kemalgoktas
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, Prof. Dr. İştar Gözaydın’ın ‘FETÖ’ üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davada verilen beraat kararına savcılığın itirazı reddetti.
Son oarak kapatılan Gediz Üniversitesi’nde sosyoloji bölüm başkanlığını yürütmüş Gözaydın İzmir başsavcılığının yürüttüğü ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında 20 Aralık 2016’da gözaltına alınmış, 27 Aralık 2016’da da tutuklanmıştı. Gözaydın, 94 günlük tutukluluğun ardından 30 Mart 2017’de tahliye edilmiş, 31 Oc ak 2018’de de beraat etmişti.
Mehkeme kararı yerinde bulundu

Fotoğraf: @yasin akgul
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararına karşı savcı istinaf yoluna gitti. Savcılığın Gözaydın’a verilen beraat kararının bozulması talebi İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi tarafından reddedildi.
Dairenin 1 Ekim 2018 tarihli kararında, mahkemenin delilleri değerlendirmesi sonunda aleyhteki delilleri mahkûmiyet için yeterli görmeyen kararının yerinde olduğu belirtildi. Daire, istinaf başvurusunu esastan reddederken bu karara karşı savcılığın Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunabileceğini de belirtti.
İddianamede ne deniyordu?
Gözaydın hakkındaki iddianamede Can Erzincan ve Samanyolu TV’de program yapması, Gediz Üniversitesi’nde ders vermesi kanıt olarak gösterilerek, “FETÖ’nün terör örgütü olarak deşifre olduğu 17-25 Aralık’tan sonra bunu fark etmesi gerektiği halde sunulan imkanların diğer tekliflerden daha iyi olması nedeniyle Gediz Üniversitesi ve Samanyolu TV’de teklif edilen görevleri kabul etmiştir” deniyordu.
Gözaydın’ın Gediz Üniversitesi’nde sigorta kaydı ve Bank Asya’da hesabının bulunduğu ifade edilen iddianamede Samanyolu TV’den ve Gediz Üniversitesi’nden aldığı ücretler için bu hesabı kullandığı da belirtilmişti: “Şüphelinin alanında tanınan, ağırlığı olan, yurt içi ve yurt dışı akademik dünyada etkinliği olan bir kişi olduğu kuşkusuzdur. Örgüt şüphelinin kimliğini kullanarak kamuoyunda meşru ve legal görünmek, sempati toplamak, şüphelinin de tanındığı ortam ve camialarda etkinliğini arttırmak amacıyla şüpheliyi kendi bünyesi içine dahil etmek istemiş, şüphelinin akademik ününü ve etkinliğini kullanarak Gediz Üniversitesi’nde, Samanyolu TV ve Can Erzincan TV gibi televizyon kanallarında şüpheliyi ön plana çıkararak kamuoyundaki ağırlığını arttırmak istemiştir.”
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararında ise ‘delillerle sanığın suç içindeki durumu eylemin ortaya çıkma şekli birlikte ele alındığında sanığın atılı suçun yasal unsurlarının oluşmaması’ gerekçe gösterilmişti.