Temmuz ayının başından bu yana Adana, Mersin, Niğde ve Osmaniye’de metil alkol zehirlenmesi sebebiyle 23 kişi hayatını kaybetti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre 2019 yılının ilk altı ayında 17 bin 234 litre kaçak içki, 95 bin 859 adet içki şişesi ele geçirildi.
Sahte içki operasyonlarında 167 şüpheli yakalandı. Bunların, 15’i yabancı uyruklu olmak üzere 39 kişi tutuklandı.
Özellikle yaz aylarında artış gösteren zehirlenmeler, yasal olmayan yöntemlerle üretilen metil alkol içerikli sahte içkiler sebebiyle yaşanıyor. Son zamanlarda metil alkol sebebiyle ölümlerin artması da tehlikeyi tekrar gündeme getirdi. Odun talaşının damıtılması ile elde edilen metil alkol daha çok endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici gibi maddelerin yapımında kullanılıyor.
‘Ayırt etme ihtimali yok’
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasotik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Aydın, ölü sayısının bu kadar artmasının ve ani ölümle sonuçlanmasının sebebinin metil alkolün herhangi bir şekilde ayırt edilememesi olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Sahte içki zehirlenmesindeki en önemli faktör yapıldığı yerin hijyeni ve şartlarından ziyade kullanılan alkol. Alkollü içecekler etil alkolle hazırlanır. Ancak sahte içkilerin üretiminde kullanılan alkol ise metil alkoldür. Son derece zehirli, ölümcül bir madde. Alkolün etkisi ister etil, ister metil olsun bir sarhoşlukla başlar. Derecesine ve içtiği içkinin miktarına göre artan şekilde sarhoşluk devam eder. Etil alkol içildiği zaman kişi sarhoşluk yaşar ve geçer. Fakat içerisinde metil alkol bulunan bir içki içildiği zaman kişide yaptığı etkiler zehirlenme belirtilerine götürür. İlk olarak kişi içki içmeye başladıktan sonraki sarhoşlukla beraber görme bulanıklığı meydana gelir. İnsanlar sarhoşken de bulanık görmeye başlar. Bu bulanıklığın içindeki sahte içkinden mi yoksa alkolden mi kaynaklandığını bilemez. Dolayısıyla kişinin ‘Ben içittiğimi anlarım’ deme ihtimali yoktur. Asıl tehlike burada işte fark etme ihtimali yok. Zaten fark edildiği anda da iş işten geçmiş oluyor.”
Laboratuvar ortamında test edilip onaylanmamış hiçbir alkolün garantisi olmadığı gibi metil alkol koku, renk, tat gibi fiziki özelliklerinden de ayırt edilemediğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Aydın, metil alkolün safının bir çay bardağının dem miktarı kadarı içilmesinin ölüme kadar götürdüğünü dile getirdi.